Žene čine polovinu francuske vlade      

Objavljeno : 22.06.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Prvi put u istoriji moderne Francuske polovinu članova vlade čine žene, pošto je premijer Žan-Mark Ero u manjim izmenama vlade nakon parlamentarnih izbora imenovao još dve žene za ministarke. Rekordan broj žena je takođe ušao u skupštinu - 155 od ukupno 577 poslanika. Međutim, feminističke grupe ukazuju da time još nije ispunjen cilj jednakosti polova u parlamentu. U EU je svaki peti ministar žena.

 

Među 38 članova nove francuske vlade ima 19 žena, što je u skladu s izbornim obećanjem francuskog predsednika Fransoa Olanda o jednakosti muškaraca i žena u vlasti, preneo je AP.

Background

U Srbiji je krajem 2009. usvojen Zakon o ravnopravnosti polova koji propisuje da svaki treći poslanik u skupštini mora biti žena. Srbija je na listi Interparlamentarne unije trenutno na 22. mestu od 140 zemalja sa 32,4% žena u Skupštini Srbije. U prošlom sazivu bilo je oko 22% poslanica.

 

 

Broj ministarki u Vladi Republike Srbije od 2001. godine varirao je od dve do četiri ministarke. Od 2008. godine u Vladi je bilo pet ministarki, odnosno 18,5%, ali je taj udeo nakon rekonstrukcije vlade smanjen . Među državnim sekretarima bilo je 22,7% žena, a među pomoćnicima ministra 42,6%. Predstavnici državnih organizacija za rodnu ravnopravnost i nevladinih organizacija zatražili su da u novoj vladi oko 30% ministara budu žene.

 

 

 

Ero je izvršio manje promene u vladi, ali su na čelu ključnih ministarstava, uključujući finansije, spoljne poslove i odbranu, ostali isti ljudi iz prelazne vlade, formirane između predsedničkih izbora u maju i parlamentarnih izobra prošle sedmice. Od žena se na najvišoj funkciji nalazi Kristin Tobira, koja je imenovana za ministarku pravde.

Prema pisanju britanskog Gardijana (The Guardian) iz marta ove godine, u svetu se žene na čelu države ili vlade nalaze u 17 zemalja sveta, što je prema podacima organizacije UN za žene dva puta više nego 2005.

Kada je reč o EU, na najuticajnijoj poziciji - na mestu kancelara Nemačke - nalazi se žena, Angela Merkel. Situacija je generalno gledano, međutim, daleko od idealne. Samo još Litvanija i Danska imaju žene na mestu premijera, a donedavno je takav slučaj bio i u Slovačkoj.

U bazi Evropske komisije, ažuriranoj početkom ove godine, navodi se da u EU u proseku među ministrima ima 22% žena. Srbija je sa prethodnom vladom nakon rekonstrukcije bila daleko ispod proseka, sa 11% žena, odnosno dve - ministarkom pravde Snežanom Malović i potpredsednicom vlade Vericom Kalanović.

Prema podacima Interparlamentarne unije, Francuska je prema udelu žena u donjem domu skupštine nakon izbora 2007. godine bila na 70. mestu, sa udelom od 18,9% žena. Podaci još nisu ažurirani, ali će novi sastav Francuskoj omogućiti da popravi položaj za oko 35 mesta.

 

Srbija je sa novim sastavom parlamenta na 22. mestu na listi od više od 140 zemalja, sa 32,4% žena, pokazuju podaci Interparlamentarne unije.

 

Monarhije u Evropi nemaju ulogu u vođenju države, već simboličan značaj. Položaj žena u kraljevskim porodicama se još izjednačava, pa je tako u na britanskom dvoru, čiji je kraljica simbol već decenijama, tek u 2011. izjednačeno nasledno pravo devojčica i dečaka rođenih na dvoru. To praktično znači da tron nasleđuje prvorođeno dete, bez davanja prednosti muškarcima.

 

Izvor: EurActiv.rs i Beta

Foto:

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA