Letoniji preti demografska katastrofa      

Objavljeno : 28.05.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Šala o odlivu mozgova iz Letonije izaziva smeh među Letoncima, ali stručnjaci u toj baltičkoj zemlji i te kako imaju razloga za brigu i ne oklevaju da govore o mogućnosti "demokratske katastrofe" u budućnosti. Broj stanovnika Letonije se u proteklih desetak godina smanjio za nešto manje od 10% i stanovništvo je sve starije. Oko 80% iseljenika iz Letonije je mlađe od 35 godina, a smanjuje se broj onih koji žele da se u bliskoj budućnosti vrate u domovinu.

 

"Poslednji Letonac 2030. gasi svetlo na aerodromu u Rigi, to je šala koja kruži", kaže Aldis Austers, predsednik Udruženja Letonaca u Evropi, koje okuplj Letonce koji žive van svoje domovine.

 

Brojke su neumoljive: broj stanovnika Letonije se sa 2,2 miliona u 2000. smanjilo na 2 miliona prošle godine. Ako se ništa ne preduzme kako bi se sprečilo iseljavanje, broj stanovnika bi u 2030. mogao da padne na 1,6 miliona, pokazuju predviđana letonskih vlasti.

 

Profesor na Univerzitetu Letonije Mihails Hazans upozorava da je stanovništvo sve starije. "Većina letonskih emigranata su mladi. Oko 80% je mlađe od 35 godine, pa otuda i brže starenje stanovništva", rekao je on i upozorio na moguću "demografsku propast".

 

Malo je verovatno da će se mladi koji su se iselili vratiti u domovinu, smatra Hazans. "Za tri godine procenat Letonaca koji žele da se vrate u svoju zemlju u bliskoj budućnosti smanjio se sa 10% na 3%", rekao je on.

 

Od pristupanja Letonije EU 2004. Letonci se najviše iseljavaju u Veliku Britaniju i Irsku. Iseljavanje je dostiglo rekord kada je 2008/2009. zemlju pogodila najteža kriza od njenog osamostaljenja 1990. Letonska ekonomija je tada zabeležila pad od 25% a stopa nezaposlenosti je skočila na 20% u aktivnom stanovništvu.

 

Predstavnica Evropske komisija u Rigi Ina Štejnbuka smatra da odliv mozgova ne predstavlja pretnju već jednostavno činjenicu.

 

Ministar ekonomije Daniels Pavluc ne krije zabrinutost. "U 2020. broj radno sposobnih stanovnika smanjiće se za 15%, dok će se potražnja za radnom snagom povećati 10% zbog privrednog rasta", rekao je on za AFP. Prema njegovim rečima, zaustavljanje tog trenda i vraćanje iseljenika mora biti prioritet, a privlačenju strane radne snage treba pribeći samo pošto se iscrpe sve druge mogućnosti.

 

Letonski premijer Valdis Dombrovskis formirao je posebnu grupu koja će raditi na podsticanju nataliteta i vraćanju stručnjaka u zemlju. Bolji pristup obdaništima i finansiranje programa za podsticanje rađanja prirotieti su letonske vlade, a da bi podstakao povrata letonskih naučnika Dombrovskis želi da iskoristi, pre svega, evropske fondove.

 

"Međutim, glavni razlog za iseljavanje je ekonomska situacija: nezaposlenost i manjak dobro plaćenih poslova. Moramo se na to, pre svega, usredsrediti kako bismo rešili problem iseljavanja", rekao je letonski premijer za AFP.

 

Problem pogađa mnoge letonske porodice a najviše pate deca. "Kada roditelji odu da rade u inostranstvo, njihova deca često ostaju sama, izložena velikim stresovima za njihovu ličnost", kaže Dace Bejnare, predavač u međunarodnoj organizaciji SOS Čildren's vilidž (SOS Childreb's Village) koja se bavi siročićima.

 

"Mnoga deca su poverena babama i dedama, što u suštini znači da su napuštena. To je jedan vid nasilja. Primorani su da preuzmu odgovornost s kojom ne mogu da se nose u njihovim godinama", rekla je ona za AFP.

 

"Njihovi psihološki problemi postaće u budućnosti problemi celog društva: zdravstveni problemi, psihološke tegobe i teškoće u prilagođavanju društvu, kao i nedostatka samopouzdanja i vere u svoje kvalitete", dodala je ona.

 

Izvor: AFP

Foto: Evropska komisija

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA