Brisel podstiče zapošljavanje u inostranstvu      

Objavljeno : 25.05.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropska komisija je 21. maja pokrenula pilot projekat za lakše zapošljavanje mladih u inostranstvu unutar EU. Cilj je da se smanji nezaposlenost mladih uzrasta od 18 do 30 godina, koji u nekim slučajevima ne mogu da pronađu posao u svojoj zemlji, ali su njihove kvalifikacije i znanja traženi u nekom drugom delu EU. U pilot-projekat su uključene službe za zapošljavanje Nemačke, Španije, Italije i Danske, a namera je da se mreža službi za zapošljavanje svih zemalja članica EURES pretvori u panevropsku službu za zapošljavanje.

 

"Neki mladi ne mogu da nađu posao u zemlji jer u njihovoj zemlji ne postoji potreba za tim sposobnostima, ali one su možda tražene u drugom kraju EU, naveo je Džonatan Tod (Jonathan Todd), portparol evropskog komesara za zapošljavanje Lasla Andora (Laszlo).

 

Zahvaljujući EURES-u prikupiće se podaci o traženim veštinama na tržištima rada četiri zemlje koje učestvuju u pilot projektu, kao i ponude za posao. "Za pokretanje pilot projekta već je pronađeno 2.000 ponuda", navode u Komisiji, uz napomenu da se očekuje da će u početnoj fazi 5.000 mladih dobiti posao. Pored mladih, koristi od ovoga će imati i sama tržišta rada i poslodavci jer će doprineti prevazilaženju raskoraka između ponude i potražnje poslova.

 

Projekat je otvoren za sve vrste poslova i kvalifikacija. Mogu učestvovati svi mladi iz EU uzrasta između 18 i 30 godina, kao i preduzeća koja rade po pravilima EU.

 

Mladi će, pored prilika za zaposlenje, dobiti i finansijsku podršku za putovanje na razgovor za posao izvan svoje zemlje, u iznosu između 200 i 300 evra, kao i pomoć za preseljenje kada posao dobiju, u prosečnom iznosu od 900 evra. Sama mala i srednja preduzeća koja na ovaj način zaposle radnike van svoje zemlje mogu da dobiju između 600 i 900 evra za integraciju radnika, odnosno kurs jezika, obuku u oblasti poslovnih veština ili pomoć u traženju odgovarajuće kuće ili stana.

 

Zaposleni pored toga, pre odlaska na novi posao, mogu u svojoj zemlji da dobiju besplatnu obuku, pre svega iz oblasti veština komunikacije i prezentaciije.

 

Uslov za finansijsku pomoć je da je sklopljen ugovor na najmanje šest meseci sa platom u skladu sa standardima te zemlje.

 

Planiran je i drugi talas aktivnosti od kraja 2012. godine, sa budžetom od 3,25 miliona evra, za dodatnih 1.500 radnih mesta, dok budžet za treći talas u 2013. godini, za 2.000 radnih mesta, tek treba da bude potvrđen.

 

Prema podacima državnih službi za zapošljavanje sa EURES portala, najtraženiji poslovi u aprilu bili su prodavci i promoteri u prodavnicama sa 28.700 radnih mesta u Velikoj Britaniji, 11.200 u Nemačkoj i 5.300 u Belgiji, kao i stručnjaci za finansije i trgovinu sa 27.000 u Velikoj Britaniji, 4.000 u Francuskoj i 3.200 slobodnih radnih mesta u Italiji. Na trećem mestu su osobe za održavanje kuće i usluge u restoranima sa 18.100 slobodnih radnih mesta u Nemačkoj, 8.100 u Austriji i 5.300 u Francuskoj, na četvrtom majstori za električne i elektronske instalacije sa 26.00 radnih mesta U Nemačkoj, 8.400 u Velikoj Britaniji a 1.600 u Austriji, a na petom su nova medicinska zanimanja poput homeopata, logopeda i stručnjaka za terapije očiju, mentalno neuravnoteženih i bolesnih.

 

Izvor: EurActiv.rs

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA