Evropljani će manje ići na letovanje zbog krize      

Objavljeno : 25.05.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Kriza čini svoje: tri od pet Evropljana planira da ovog leta otputuje negde na odmor, što je najniži nivo od 2006. Broj građana koji planiraju da odu na letovanje se posebno smanjio u zemljama južne Evrope, pokazuje istraživanje koje je sproveo Ipsos za grupu za usluge zaštite i pomoći Jurop asistens (Europ Assistance). Prosečan budžet Evropljanina za letovanje i dalje iznosi nešto više od 2.000 evra, ali građani u mnogim zemljama planiraju da manje potroše na odmor. Većina građana ne namerava da ode na letovanje van Evrope, a domaći turizam ponovo postaje privlačan zbog manjih troškova.

 

Samo 58% Evropljana planira da otpujuje na odmor u period od počekta juna do kraja septembra, što je osam procentnih poena manje nego u 2011, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno od 13. februara do 26. marta na uzorku od 3.523 Evropljana. U istraživanju su učestvovali Francuzi, Nemci, Britanci, Italijani, Španci, Belgijanci i Austrijanci.

 

Prethodni najniži broj zabeležen je 2006. kada je 60% građana izjavilo da planira da ode na letovanje.

 

"Konstatovali smo da je došlo do stvarne podele. Do sada je uvek na odmor tokom leta nameravalo da otputuje između 60% i 66%. Ali ove godine broj je krenuo da se smanjuje zbog Italijana, Španaca i Engleza, koji snažno osećaju posledice krize", rekao je za AFP generalni direktor grupe Juro asistens Marten Vijal (Martin Vial).

 

Pad je posebno izražen u zemljama u kojima su ekonomska i socijalna situacija neizvesnije, pre svega u južnoj Evropi. Najveći pad, među sedam zemalja obuhvaćenim istraživanjem, zabelezen je u Italiji, u kojoj se tradicionalno odlazi na letovanje. U toj zemlji se broj onih koji planiraju odlazak na letovanje smanjio za 15 procentnih poena sa 78% u 2011. na 63% u ovoj godini. "Do sada nije zabeležen takav pad u nekoj zemlji", rekao je Vijal.

 

Stopa Španaca koji planiraju odlazak na letovanje smanjila se za 14 procentnih poena na 51%. U Britaniji 51% stanovnika namerava da ode na letovanje, što je 10 procentnih poena manje nego prošle godine. U Nemačkoj i Austriji broj građana koji nameravaju da odu na letovanje, samnjio se za po pet procentnih poena na 55%, odnosno 59%.

 

Samo je u Francuskoj je zabeležen drugačiji trend: 70% Francuza planira letovanje, što je dva procentna poena više nego 2011. "Francuzi se najčešće opredeljuju za domaći turizam, što je finansijski izdvoljivije. Oni, takođe, u odnosu na druge Evropljane unapred pripremaju budžet za odmor", rekao je Vijal.

 

Većina ispitanika koja je izjavila da namerava da ode na letovanje planira da manje potroši na odmor. Iako se prosečni budžet za odmor nije bitnije promenio i iznosi 2.125 evra, što je 20 evra manje nego u 2011, postoje bitne razlike među zemljama.

 

Dok izdvajanja za odmor rastu u nekim zemljama, u drugima opadaju. Nemci planiraju da ovog leta izdvoje 229 evra više za letovanje, Francuzi 164, što predstavlja znatno povećanje, a Španci 74 evr više. Italijani će za čak 554 evra smanjiti izdvajanja za odmor, čime se Italija sada pridružila Španiji, kao zemlja u kojoj je prosečan budžet građana za letovanje ispod 2.000 evra. da smanje troškove za odmor planiraju i Austrijanci za 165 i Belgijanci za 198 evra.

 

Istraživanje je pokazalo da se ponovo javlja tendencija da se na letovanje provede u domovini za šta se opredelilo 48% ispitanika. Za to se opredeljuju najviše Francuzi 67%, što je porast od sedam procentnih poena u odnosu na 2011.

 

Tendencija je i da letovanje bude kraće. Prema istraživanju, 37% je Evropljana je izjavilo da planira kraći odmor od nedelju dana ili manje, što je dva procenta poena više nego prošle godine. Isto toliko planira da bude na letovanju dve nedelje, što je jedan procentni poen manje. Te stope su, međutim, slične onima iz 2007, odnosno iz vremena pre krize.

 

Četiri od pet ili 79% Evropljana ostaće u Evropi tokom leta, a Francuska će ponovo biti najomiljenija destinacija ispred Italije i Španije.

 

Samo 4% Evorpljana planira da tokom leta otputuje u Severnu Ameriku, 3% u Afriku, 2% Aziju i pacifičke zemlje, a samo 1% namerava da poseti Latinsku Ameriku ili Karibe.

 

Izvor: AFP i EurActiv.rs

Foto: sxc.hu

Linkovi

Agencije za istraživanje javnog mnjenja

 

Ipsos/Europ Asistance barometer: Europeans’ Plans and Concerns for the Holidays Summary

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA