Češke vlasti ulepšavaju izveštaje o trošenju novca EU      

Objavljeno : 25.05.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Češki činovnici koji kontrolišu trošenje novca iz fondova Evropske unije nameštali su rezultate svojih revizorskih kontrola tako da u godišnjim izveštajima pogrešno utrošena sredstva budu manja od 2% ukupno dodeljenih, upozorio je Evropski revizorski sud. Češka vlada potvrdila je 25. maja medijima da je 8. maja dobila pismo sa upozorenjem od evropskih revizora da su i u novom sistemu kontrola trošenja novca iz zajedničke evropske kase koje sprovode revizori češkog Ministarstva finansija krupne greške.

 


Evropski revizori u izveštaju od 80 stranica u koji je uvid imao češki internet dnevnik Aktualne.cz otkrili su da pogrešno nije bilo, recimo u programu saobraćajne infrastrukture, podeljeno samo 1,85% evropskih dotacija, kako su izvestili za prošlu godinu češki činovnici, već čak 41%.

Evropska komisija u takvim slučajevima za 41% smanjuje sredstva u programu dotacija koje su za Češku prošle godine u tom programu iznosile 6,4 milijardi evra. Krajnja mera je potpuna obustava dotacija i isplaćivanja novca koji Češka traži da joj se za taj program refundira.

EU je već Češkoj obustavila od proleća isplatu dotacija za neke druge programe zbog podozrenja da deo tog novca umesto da služi građanima Češke završava u džepovima čeških zvaničnika, pre svega na regionalnom i lokalnom nivou.

Background

Zemlje članice EU same organizuju trošenje evropskih fondova koje dobiju.

 

Srbija je sticanjem statusa kandidata dobila pravo da koristi pretpristupne fondove za neke namene za koje ranije nije mogla, poput pomoći poljoprivrednicima i za mere zapošljavanja, ali je za to potrebno da uvede takozvani decentralizovani sistem korišćenja novca. Srbija izgradnju tog sistema planira da završi tokom naredne godine. To znači da će i srpske vlasti same raspisivati tendere za evrpske projekte i kontrolisati njihovo sprovođenje.

 

Češka nije jedina zemlja koja je imala problem sa propustima u trošenju EU novca. Bugarskoj su, na primer, 2008. godine suspendovani fondovi. Takođe, nije neuobičajeno da EU u slučaju da utvrdi nepravilnosti u trošenju novca zatraži povraćaj dela sredstava.

 

Brisel i Prag postigli su džentlmenski sporazum da Češka radije dotacije ni ne traži do juna dok ne uspostavi verodostojan sistem kontrole, koji je trebalo da bude upravo taj, centralni u Ministarstvu finansija, čiji rad je sada osporio Evropski revizorski sud.

Kontrola tokova evropskog novca i nestanak dotacija najčešće u nameštenim tenderima iz godine u godinu se u Češkoj pogoršava, pošto su evropski revizori, recimo 2010. godine otkrili 5% pogrešno utrošenih sredstava.

Češki premijer Petr Nečas upozorio je ovih dana da bi za deficit budžeta i javnih finansija bila katastrofa ukoliko EU uskoro ne obnovi isplatu sredstava koje je češka država već finansirala iz budžeta i sada traži od Brisela refundiranje.

 

Daša Pavlović, dopisnica agencije Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA