Turska protiv učešća EU na samitu NATO      

Objavljeno : 03.05.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Turska smatra da EU ne treba da učestvuje na predstojećem samitu NATO u Čikagu, što predlažu članice EU. Članice EU smatraju da Unija treba da učestvuje jer je uključena u mirovne napore u Avganistanu, a Turska da u tom slučaju na sastanak lidera Alijanse treba pozvati i Organizaciju islamske saradnje (OIC). Iza protivljenja Turske uključivanju EU u aktivnosti NATO-a stoji dugogodišnji spor oko Kipra koji je pristupio Uniji 2004, a napetosti u odnosima se povećavaju kako se približava 1. jul, dan kada će Kipar preuzeti predsedavanje Unijom.

 

Članice EU su predložile da na samitu NATO u Čikagu koji će se održati 20. i 21. maja učestvuju i predstavnici EU, poput predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza (Jose Barroso) i predsednika Evropskog saveta Hermana Van Rompeja (Rompuy). Njihovo učešće nije izvesno zbog zamerki Turske, objavio je 27. aprila Vol strit žurnal (Wall Street Journal). Članice Unije, uključujući Francusku, navele su da EU treba da učestvuje na sastanku lidera NATO, ukazavši na njeno angažovanje u mirovnoj misiji Alijanse u Avganistanu, naveo je taj dnevnik.

 

Turski dnevnik Zaman preneo je da je Ankara najavila da će blokirati učešće EU na samitu ako ne bude pozvan i OIC. "Ako će učestvovati i oni koji nisu članovi NATO, onda bi svog predstavnika morao imati i OIC", rekli su turski diplomatski izvori za dnevnik Zaman od 29. aprila. Ti izvori su ocenili da je doprinos te organizacije mirovnim naporima u Avganistanu veći od doprinosa EU.

 

Turski dnevnik Hurijet je, takođe, preneo izjavu neimenovanog turskog zvaničnika koji je rekao da Ankara nije navela OIC kao uslov za učešće EU, ali je posredno potvrdio da će se Ankara usprotiviti učešću EU na samitu. "NATO ne treba da gubi vreme nastojanjem da pozove više predstavnika van organizacije", rekao je taj izvor, koji je ocenio da je OIC pomogao NATO-u u Libiji "ništa manje od EU".

 

Ovaj spor je neugodan za Alijansu, jer su, prema nekim izveštajima, Van Rompej i Barozo već primili pozivnice da učestvuju na večeri kojom će biti otvoren samit u Čikagu. Da bi učestvovala, EU mora biti formalno pozvana, a Turska, koja je članica Alijanse od 1952, može da to blokira vetom.

 

EU je usvajanjem Ugovora iz Lisabona kojim su reformisane njene insititucije dobila veću političku težinu. Ona je, takođe, uključena u obnovu i razvoj demokratije u Avganistanu u okviru napora da se ta zemlja pripremi za period nakon povlačenja misije NATO. Očekuje se da će se uloga EU u Avganistanu povećatoi od 2013. po povlačenju Alijanse. EU je pokrenula policijsku misiju u Avganistanu (EUPOL) u junu 2007, a zatim i program za pravosudnu reformu. Unija pomaže finansiranje civilnih projekata u okviru inicijative za obnovu koju vodi NATO.

 

OIC, koji ima 56 članica, pokazuje sve veće interesovanje za prilike u Avganistanu i Pakistanu, a 2010. ta organizacija je prihvatila predlog Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata da imenuje stalnog predstavnika u Avganistanu. Američke vlasti su podržale veće učešće OIC-a u Avganistanu u proteklih nekoliko godina zbog uloge koju može imati u naporima za pomirenje avganistanskih vlasti i talibana, piše Zaman.

 

Turski diplomatski izvori su rekli da još uvek članice NATO predlažu učesnike i da još nije doneta konačna odluka. Oni su rekli da i druge članice NATO koje nisu u EU imaju primedbe na predlog da EU učestvuje na samitu u Čikagu.

 

Iza protivljenja Turske učešću EU u aktivnostima NATO krije se spor oko Kipra. Republika Kipra, odnosno grčki deo koji predstavlja celo ostrvo kao punopranvog člana EU, blokira učešće Turske u evropskim institucijama odbrane, poput Evropske agencije za odbranu (EAD). Turska je na to odgovorila sprečavanjem uključivanja EU u aktivnosti NATO-a. Od ulaska Kipra u EU 2004. Ankara sprečava razmenu informacija NATO-a sa EU jer Kipar nije član ni Patnerstva za mir.

 

Kipar 1. jula preuzima predsedavanje EU, a Turska je upozorila da će zamrznuti odnose sa Unijom tokom šestomesečnog predsedavanja te zemlje.

 

Turska je blokirala i učešće Izraela na samitu NATO. Odnosi Turske i Izraela su se pogoršali u maju 2010. nakon izraelskog napada na turski brod koji je prevozio humanitarnu pomoć i palestinske pristalice u pojas Gaze koji je pod izraelskom blokadom. U napadu je poginulo devet turskih civila. Turska insistira na tome da odnosi NATO-a i Izraela ne mogu da se unaprede dok se njeni odnosi sa Izraelom ne normalizuju.

 

Izvor: EurActiv.com i EurActiv.rs

Foto: NATO

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA