Bavarske vlasti pripremaju novo izdanje Majn kampfa      

Objavljeno : 01.05.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Vlasti nemačke savezne pokrajine Bavarske nameravaju da neposredno pre isteka autorskih prava 2015. izdaju ozloglašeno delo nacističkog vođe Adolfa Hitlera "Moja borba" (Mein Kampf), ali sa kritičkim komentarima. Bavarske vlasti, u čijem vlasništvu su autorska prava, žele da na taj način demistifikuju delo nacističkog vođe. Jevrejska zajednica u Nemačkoj je u načelu pozdravila taj korak bavarskih vlasti, ocenivši da je reč o odgovornoj odluci, ali neki smatraju da ne treba potceniti potencijalnu opasnost koju ta knjiga predstavlja.

 

Iako "Majn kampf" zapravo nije zabranjen u Nemačkoj, Bavarska je godinama unazad koristila svoje vlasništvo nad autorskim pravima da blokira objavljivanje te knjige. S druge strane, Bavarska je priznala da to neće više biti moguće kada isteknu autorska prava, 70 godina posle autorove smrti.

 

Stoga je bavarsko Ministarstvo finansija, u čijem vlasništvu su od Drugog svetskog rata autorska prava na "Majn kampf", objavilo 24. aprila da će neposredno pre isteka autorskih prava 2015. objaviti tu knjigu sa komentarima.

 

Bavarski ministar finansija Markus Zeder rekao je da će nova verzija, koju će finansirati vlada te pokrajine, sadržati komentare stručnjaka koje će mladi ljudi lako moći da razumeju. Zeder je dodao da je cilj da se pokaže kakvoj svetskoj katastrofi je odvelo to opasno delo. "Smatramo da ćemo doprineti demistifikaciji ove knjige", rekao je za AFP portparol bavarskog Ministarstva finansija Tomas Nojman (Thomas Neumann).

 

Bavarske vlasti, prema pisanju štampe, razmatraju i izdavanje knjige na engleskom, kao i u elektronskom i audio obliku. Zvaničnici su rekli da bi moglo biti objavljeno i posebno izdanje namenjeno školama. U projekat će biti uloženo pola miliona evra.

 

Predsednik Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj Diter Grauman (Dieter Graumann) ocenio je da je to "dobra ideja". "Ako već mora da bude ponovo objavljeno, više bih voleo da to bude verzija savezne pokrajine Bavarske sa komentarima kompetentnih osoba, a ne da gledam kako se zarađuje zahvaljujući nacistima", rekao je on za AFP.

 

Predstavnica Američkog jevrejskog komiteta u Berlinu Didri Berger (Deidre) je upozorila da ne treba potceniti potencijalnu opasnost koju predstavlja ova knjiga.

 

Hitler je prvi tom svog ozloglašenog dela, koje se sastoji od autobiografskih elemenata i političke ideologije, objavio 1925, a drugi godinu dana kasnije. Nacistički diktator je pisanje "Majn kampfa" počeo dok je bio u zatvoru posle neuspelog puča u Minhenu, u novembru 1923. Po završetku Drugog svetskog rata Saveznici su autorska prava poverili bavarskom Ministarstvu finansija. Ta prava ističu krajem 2015, 70 godina posle samoubistva Hitlera.

 

Istoričari uglavnom ukazuju na loš kvalitet knjige koja je konfuzna i dosadna.

 

"Najbolje bi, po mom mišljenju, bilo da se ta knjiga uopšte ne čita", rekao je Grauman ali je dodao da je ovo vreme interneta.

 

Na sajtovima je moguće nabaviti "Majn kampf" na engleskom, ili čak originalnu verziju iz 1936. godine za 170 evra, a u kožnom povezu za 180 evra. Do 1945. izdato je oko 10 miliona primeraka te knjige, što znači da su mnogi primerci i dalje u opticaju, rekao je istoričar Ijan Keršou (Ian Kershaw).

 

"Majn kampf", koji su mladenci u Nemačkoj od 1936. obavezno dobijali na dar od vlasti, može se čitati i na nekim internet sajtovima. Osnivač inicijative Sprečavanje mržnje u Francuskoj Filip Koen (Philippe Coen) ocenio je da se Bavarska nije dovoljno ozbiljno pozabavila tim problemom. Prema njegovim rečima, potrebno je pomoći operaterima, sajtovima i pretraživačima da, kao u slučaju video igrica, oznakama koje upozoravaju na opasan sadržaj označe i tu knjigu.

 

Odluka Bavarske ipak pokazuje da je rasprava o Hitleru izgubila oznaku tabua u Nemčakoj u poređenju sa 50-tim i 60-tim godinama prošlog veka, rekao je Danijel Ek (Daniel Eck) koji proučava način na koji se ta zemlja suočava sa svojom prošlošću.

 

Odnos nemačkog društva takođe je evoluirao. Na televiziji se i dalje redovno emituju dokumentarni programi o Trećem rajhu, dok se kinematografija okušala u drugačijem pristupu. Tako je film "Hitler, poslednji dani" (Der Untergang) gledalo više od 4,5 miliona Nemaca u 2004.

 

Izvor: AFP i AP

Foto: Wikimedia

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA