Negativne posledice lošeg korišćenja EU fondova      

Objavljeno : 23.03.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropski komesar za zaposlenost Laslo Andor upozorio je u razgovoru za Mladu frontu Dnes od 23. marta da loše korišćenje donacija iz evropskih fondova može negativno da se odrazi i na makroekonomske pokazatelje Češke. Andor je 22. marta boravio u Pragu zajedno sa evropskim komesarom za regionalni razvoj, Johanesom Hanom, zbog toga što Češkoj, ukoliko ne uvede nezavisnu kontrolu kako se sredstva troše, preti da propadne novac iz čitave trećine operativnih programa.


"Postoji ideja da se ta sredstva prebace u druge programe, a za to je potrebno vreme. Ali moramo da garantujemo kvalitet i da izbegnemo kašnjenje. Veće kašnjenje već može da ostavi makroekonomske posledice", kazao je Andor češkom listu.

 

Andor i Han su u Pragu upozorili da će u buduće, u narednom budžetskom periodu od 2014. do 2020. godine, sredstva biti na raspolaganju samo onim zemljama koje su u stanju da garantuju da će se ispravno koristiti.

 

"Ključna reč je ono što mi zovemo regularnost. Svaki program u zemlji članici mora da bude u skladu sa pravilima našeg evropskog fonda. Jasno je da će se neki nedostaci povremeno pojaviti, ali u tom češkom programu našli smo ih mnogo", kazao je Andor.

 

Evropski komesari su u Prag doneli i konkretne zamerke i preporuke za pet oblasti, pre svega kada je u pitanju nezavisnost činovnika koji programe kontrolišu, a takođe i preporuku da se ne guraju i na nacionalnom nivou ne odobravaju projekti koji ne ispunjavaju uslove konkretnih programa.

Češka i Evropska komisija postigle su džentlmenski sporazum da do juna Prag ne traži da mu se isplate sredstva kojima država sufinansira odobrene projekte, a kasnije ta sredstva traži od Brisela, jer ih EU Češkoj ne bi ni isplatila. Kontrola i revizija projekata trebalo bi do juna da pređe iz raznih ministarstava isključivo u Ministarstvo finansija.

Najveće probleme u Češkoj imaju projekti za koje je odgovorno Ministarstvo prosvete. Za period 2007. do 2013. godine Češka može da dobije iz zajedničke evropske kase 26,7 milijardi evra i do sada je od te svote iskoristila 40%.


Autor: Daša Pavlović, dopisnica agencije Beta

Foto: Evropska komisija

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA