Italija kažnjena zbog vraćanja imigranata      

Objavljeno : 24.02.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropski sud za ljudska prava presudio je protiv Italije u slučaju vraćanja somalijskih i eritrejskih emigranata 2009. u Libiju, jer ih je vratila bez razmatranja njihovog položaja i uprkos riziku da će se sa njima u toj zemlji loše postupati. Sud je naložio Italiji da plati odštetu u visini od više hiljada evra svakom imigrantu. Rim je povodom odluke Suda saopštio da želi da vodi "jasnu, otvorenu i ispravnu" politiku o imigraciji, dok je više zvaničnika iz prethodne vlade kritikovalo tu odluku.

 

Evropski sud za ljudska prava je ukazao u odluci objavljenoj 23. februara da je Italija vratila imigrante u Libiju iako se sa njima tamo moglo loše postupati. Sud je naveo da u Libiji ilegalni imigranti često završavaju u zatvorima, kao i da im je pretila opasnost da budu vraćeni u Somaliju i Eritreju, gde su, takođe, mogli biti zatvoreni i čak mučeni. Sud je saopštio da je Italija, takođe, prekršila zabranu masovnog proterivanja jer nije razmotrila pojedinačne slučajeve imigranata.

 

Prema odluci suda, Italiji treba da svakom imigrantu plati 15.000 evra na ime odštete, kao i da im nadoknadi ukupno 1.575 evra na ime troškova.

 

Tužbu protiv Italije je u 26. maja 2009. podnelo 11 somalijskih i 13 eritrejskih državljana koji su bili među 200 imigranata koji su početkom maja te godine krenuli iz Libije u tri čamca ka Italiji. Italijanska obalska straža ih je presrela u Sredozemnom moru oko 35 kilometara južno od ostrva Lampeduza, u oblasti u kojoj je za operacije potrage i spasavanja nadležna Malta, navodi se u obrazloženju odluke.

 

Imigranti su odmah prebačeni na italijanske vojne brodove i vraćeni u Libiji, a da nisu ni stupili na italijansko tlo. Imigranti koji su podneli tužbu naveli su da ih italijanske vlasti nisu obavestile ni kuda idu niti su proverile njihov identitet.

 

Imigranti su vraćeni u Libiju i predati tamošnjim vlastima na osnovu bilarteralnih sporazuma o saradnji u suzbijanju ilegalnih migracija koje su 2008. sklopili svrgnuti libijski lider Muamer Gadafi i tadašnji italijanski premijer Silvio Berluskoni (Berlusconi).

 

Prema zvaničnim podacima, između 6. i 10. maja 2009. italijanske vlasti su presrele na moru i vratile u Libiju 471 ilegalnog imigranta u skladu sa tim sporazumima. Tokom 2009. Italija je sprovela devet takvih operacija. Visoki komesarijat UN za izbeglice je dugo osuđivao praksu presretanja imigranata i njihovog vraćanja bez provere da li im je potreban azil. Sporazumi o saradnji u suzbijanju ilegalnim migracija su suspendovani počektom 2011. zbog krize i rata u Libiji.

 

Evropski sud pravde je naveo da su se imigranti od tada razdvojili i da su advokati izgubili kontakt sa nekim od njih, pre svega zbog događaja u Libiji. Sud je naveo i da je dvoje tužitelja umrlo u nerazjašenjim okolnostima, kao i da je više njih dobilo u međuvremenu status izbeglica.

 

Italijanske vlasti za sada nisu saopštile da li će se žaliti na odluku suda. Italijanski premijer Mario Monti je rekao da će vlasti ubuduće donositi odluke uzimajući u obzir presudu.

 

Ministar za integraciju i saradnju Andrea Rikardi (Riccardi) je istakao da Italija vodi računa o "evropskoj dimenziji" italijanske politike i da će proučiti sa velikom pažnjoj odluku i na osnovu nje ramzotriti politiku o imigracijama. "Želimo da vodimo jasnu, transparentnu i ispravnu politiku o imigracijama, da nemamo šta da krijemo", rekao je Rikardi.

 

Istaknuta katolička organizacije Zajednica svetog Eđidija ocenila je da je reč o istorijskoj odluci.

 

Više zvaničnike prethodne, Berluskonijeve vlade kritikovalo je odluku Evropskog suda pravde, čije je sedište u Strazburu.

 

"Presuda Suda u Strazburu je neprihvatljiva. To je politička presuda koja pokazuje namere Evrope koja želi da nametne propise koji ohrabruju ilegalne migracije", rekao je Federko Brikolo (Federico Bricolo), vođa poslaničke grupe Severne lige u Senatu, populističke partije koja se bori protiv prijema imigranata.

 

Poslanik Severne lige u Evropskom parlamentu Mateo Salvini (Matteo) ocenio je da je odluka Suda "čista ludost", dok je vođa poslanicke grupe Berluskonijeme stranke Narod slobode Mauricio Gaspari (Maurizio Gasparri) rekao da se stiče utisak da se Evropski sud za ljudska prava rukovodi apstraktnim principima. On je naglasio da je politika koju je vodila Berluskonijeva vlada bila u skladu sa međunarodnim pravom.

 

Izvor: EurActiv.rs i AFP

Foto: Beta-AP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA