Žestoka rasprava o suverenitetu Poljske u EU      

Objavljeno : 29.11.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski podržao je tokom posete Nemačkoj ideju federalizacije i aktivnosti te zemlje za odbranu evra. To je naišlo na žestoku osudu opozicione poljske desnice - lider konzervativaca Jaroslav Kačinjski optužio ga je da predaje suverenitet Poljske Nemcima. Poljska je, kao i skoro sve članice EU, prihvatila i obavezu da prihvati evro, ali joj to trenutno zbog krize nije prioritet.

 

 

Šikorski je 28. novembra, u predavanju u udruženju za spoljnu politiku u Berlinu, pozvao Nemačku da energično krene u odbranu evra produbljivanjem integracije i povede EU ka federaciji u kojoj bi nacionalnim državama ostao minimalni suverenitet koji imaju federalne države u SAD.

 

"Prvi sam ministar spoljnih poslova u istoriji Poljske koji će to reći: manje se plašim nemačke snage nego Nemačke koja ništa ne preduzima", rekao je Šikorski u predavanju "Poljska i budućnost Evrope" organizovanom za nemačke političari i stručnjake za međunarodnu politiku.

Background

Evro zonu je 1999. godine osnovalo 11 zemalja članica EU, a zajedničku valutu sada koristi 17 članica. Članice evro zone sada su Austrija, Belgija, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Irska, Italija, Kipar, Luksemburg, Malta, Nemačka, Portugalija, Slovačka, Slovenija i Španija, a tri zemlje za sada ne planiraju uvođenje evra i nemaju tu obavezu - Velika Britanija, Švedska i Danska.

 

Uprkos ograničenjima javnog duga na 60% bruto domaćeg proizvoda i deficita na 3% BDP, zaduženost i deficiti među članicama EU su veći, a do sada su Grčka, Irska i Portugalija zapale u dužničku krizu i zatražile međunarodnu pomoć, Grčka treba da dobije i drugi paket pomoći, dok su i brojne druge zemlje primorane na mere štednje kako bi sprečile bankrot. U EU se zato raspravlja o načinima da se poveća budžetska disciplina i usklađivanje vođenja javnih finansija, što bi znaćilo i prepuštanje nekih nadležnosti sa država na institucije EU.

 

Šikorski je upozorio da jedina Nemačka ima snagu da odbrani evrozonu i EU pred krizom i raspadom. "Stojimo na ivici ambisa. Najveća pretnja za Poljsku i EU nije terorizam, nije Taliban, nisu ruske rakete niti nemački tenkovi već raspad evrozone", rekao je u Berlinu Šikorski.

 

Šef poljske diplomatije je u ime svoje zemlje koja do kraja godine predsedava EU podržao ideju veće budžetske discipline i kontrole Brisela nad budžetima zemalja članica. Naglasio je, međutim, da bi tu drakonsku kontrolu budžeta Brisel mogao da sprovodi isključivo u dogovoru sa Evropskim parlamentom.

 

Šikorski je takođe predložio da Nemačka povede Uniju u novo, federalno ustrojstvo, gde bi dalje nadležnosti prešle sa nacionalnog na evropski nivo, sve osim vere, nacionalnog identiteta, tradicija, običaja i javnog morala a takođe i poreza.

 

To je naišlo na žestoku osudu stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog. "U prošlosti su mnogi Poljaci položili živote u borbi za stvari koje sada predstavnici poljske vlade predaju dobrovoljno, bez reči protesta", stoji u saopštenju Kačinjskog, prenose danas poljski mediji.

 

Kačinjski je optužio šefa diplomatije da je nudeći dobrovoljno deo suvereniteta Poljske Nemačkoj prekršio zakletvu koju je položio prilikom imenovanja vlade da će dobrobit domovine i njenih stanovnika za njega biti najviši imperativ, te da će poštovati Ustav Poljske. "Premijer Donald Tusk nije uvideo kakvu pretnju predstavlja nastojanje velikih, pre svega Nemačke i Francuske da nature ostalima svoju hegemoniju", zaključio je Kačinjski.

Izvor: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA