Slovačka ratifikovala krizni fond EU po cenu novih izbora      

Objavljeno : 14.10.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Slovački parlament je glasovima tri stranke vladajuće koalicije i opozicionih socijalista iz stranke SMER bivšeg premijera Roberta Fica ratifikovao 13. oktobra, iz drugog pokušaja, povećanje zaštitnog mehanizma za evro EFSF. Slovačka je poslednja zemlja evro zone koja je ratifikovala mere za borbu protiv krize. To je sadašnju vladajuću koaliciju, međutim, koštalo mandata  - prevremeni parlamentarni izbori održaće se u martu.


Za EFSF glasalo je posle vrlo kratke debate 114 od 148 prisutnih poslanika a 30 je bilo protiv. Protiv su uglavnom bili poslanici partnera u vladi, liberalne stranke Sloboda i Solidarnost, koji su u prvom pokušaju 11. oktobra ratifikaciju blokirali, iako su znali da su time oborili i vladu premijerka Ivete Radičove.

 

Slovačka tako kao poslednja i jedina od 17 članica evrozone više ne blokira povećanje sredstava i garancija u fondu za zaštitu evra na 440 milijardi evra.

 

Slovački poslanici su prethodno usvojili zakon o skraćenju mandata ovog saziva jednodomnog slovačkog parlamenta i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 10. mart. Vanredni izbori su bili cena koju je tražio lider opoziciong SMER-a, bivši premijer Robert Fico, u zamenu za podršku povećanju i novim merama EFSF. Vlada bez liberala morala je tu cenu da plati, kako bi Slovačka izbegla dalju međunarodnu blamažu i izolaciju i kako bi glasovima njegovih opozicionih socijalista ratifikacija EFSF prošla.

 

"Četiri koalicione stranke, rezultat vaše sujete: biće EFSF plus kao bonus Robert Fico. Hvala lepo", poručio je 13. oktobra na plakatu koji je izneo za govornicu lider male stranke Obični ljudi Igor Matovič, čiji kandidati su na izborima pre godinu dana u parlament ušli na listi liberala.

 

Lider liberala, predsednik parlamenta Rihard Sulik, kao i njegovi poslanici bili su protiv toga da se ponovo glasa o zaštitnom mehanizmu za evro kada je parlament o tome već odlučio i zapretili su da će od Ustavnog suda zatražiti da poništi ratifikaciju.

 

Nakon izglasavanja EFSF, poslanici tri stranke vladajuće koalicije zajedno sa opozicionim socijalistima smenili su predsednika parlamenta Riharda Sulika zbog "miniranja" ratifikacije sporazuma o novom mehanizmu zaštite za evro. Protiv smenjivanja Sulika za to što je Slovačka tri dana držala celu Evropu u neizvesnosti da li će ipak kao poslednja članica evrozone ratifikovati Evropski finansijski stabilizacioni fond (EFSF) i omogućiti efikasniju pomoć dužnicima, glasalo je svega 25 poslanika od 145 prisutnih, dok je 115 glasalo za opoziv.

 

Za novog predsednika parlamenta izabran je Pavol Hrušovski iz vladinog Hrišćanskog demokratskog pokreta.

 

Premijerka Iveta Radičova sastaje se 14. oktobra sa predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem, koji je zbog duboke političke krize prekinuo posetu Aziji.

 

Nakon što joj, kako je već postignut dogovor vlade i opozicije, šef države poveri da njena vlada u odlasku nastave da vode zemlju do prevremenih izbora, Radičova će predložiti Gašparoviču da smeni sve Sulikove ministre. Sulik je prethodno odbio da napusti funkciju a isto tako njegovi ministri s obrazloženjem da je njihovo odbijanje da Slovačka ratifikuje EFSF ispravna odluka i da time štede najmanje 300 milijardi evra evropskim poreskim obveznicima. "Nećemo da spasavamo francuske banke kada mi imamo golu zadnjicu", kazao je i nakon pada vlade Sulik.

 

Izvor:

Beta

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA