Ustavni sud odobrio pomoć Nemačke zemljama u krizi      

Objavljeno : 07.09.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Nemački Savezni ustavni sud je 7. septembra doneo odluku koja kaže da nemačko učešće u finansijskoj pomoći Grčkoj i drugim zemljama u dužničkoj krizi nije u suprotnosti sa osnovnim zakonom zemlje. Sud je odbacio nekoliko tužbi u kojima se zahtevalo da se obustavi nemačko učešće u spasavanju zajedničke valute, evra.

 

Predsednik ustavnog suda Andreas Foskule (Vosskuhle) istakao je da "presuda ne sme da se protumači kao blankoo vlašćenje za učešće u daljim paketima pomoći". Naveo je da "ne sme da postoji automatizam u plaćanju koji će da obesmisli prava saveznih poslanika" i da "paketi pomoći moraju da budu jasno definisani, a poslanicima data mogućnost kontrole i obustave pomoći".

 

Sud je sve na ovu temu pristigle tužbe sažeo u jednu. Podnosioci su u Nemačkoj poznati kritičari Evropske unije i evra, kao što su ekonomisti Joahim Štarbati (Joaćim Starbatty), Albreht Šahtšnajder (Albrećt Sćaćtsćneider) i savezni poslanik bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Peter Gauvajler (Gauweilwer). Oni su ranije, u različitim fazama evropske integracije, podnosili slične tužbe ustavnom sudu.

 

Sud je u odluci naveo da protivustavnih poteza nije bilo ni u prošlogodišnjoj odluci o učešću u pomoći Grčkoj davanjem garancija od 123 milijarde evra. Za razliku od tužilaca, Sud nije smatrao da su usvajanjem enormne pomoći ograničene mogućnosti poslanika Bundestaga da utiču na budžetsku politiku.

 

Ova odluka najviše sudske instance znači da vlada može da nastavi s procedurom donošenja odluka o nemačkom učešću u proširenju paketa pomoći prezaduzenim zemljama.

 

Ali, pravni problemi nisu jedini koji su stajali na tom putu. Više poslanika vladajuće konzervativno-liberalne koalicije kancelarke Angele Merkel protivi se daljem nemačkom učešću u paketu mera pomoći i nije sigurno da će do kraja meseca, za kada je u Bundestagu predviđeno glasanje o merama koje je 21. jula usvojila evro zona, promeniti stav.

 

Zakon koji je vlada već usvojila predviđa da se nemačko učešće u kreditnim garancijama za zemlje u dužničkoj krizi poveća sa sadašnjih 123 na 211 milijardi.

 

Nemačka berza povoljno je reagovala na odluku ustavnog suda, a indeks vrednosti nemačkih akcija (Dax) porastao je neposredno posle vesti iz Karlsruea za tri odsto, na 5355 poena.

 

Angela Merkel je rekla 7. septembra da je ohrabrena odlukom Saveznog ustavnog suda i ocenila da je sud potvrdio politiku koju je Nemačka vodila kako bi pomogla članicama evro zone u krizi. "Odgovornost prema svojim postupcima, solidarnost i otvoreno i transparentno delovanje, naravno uz učešće parlamenta, to je upravo put kojim smo išli", izjavila je Merkelova u Bundestagu i ponovila da će pružiti podršku drugim članicama ali uz stroge uslove.

 

Ona je rekla da "guranje problema pod tepih i priče o solidarnosti" nisu rešenje i pozvala zemlje u krizi da pojačaju strukturne reforme.

 

Izvor: Beta i AFP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA