Švajcarska ograničava jačanje franka      

Objavljeno : 06.09.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Centralna banka Švajcarske odlučila je 6. septembra da utvrdi limit za kurs švajcarskog franka, koji u prethodnim mesecima neprekidno jača u odnosu na evro i dolar. Takvo "atomsko oružje" na deviznom tržištu Švajcarska nije koristila više od 30 godina. Jak franak škodi švajcarskoj privredi jer proizvodi postaju isuviše skupi za izvoz, a švajcarski hoteli nedostupni jednom broju turista koji su ranije dolazili.

 


"To je atomsko oružje. Centralna banka švajcarske može da štampa onoliko franaka koliko želi za kupovinu evra. To je veoma jaka mera", ocenio je ekonomista banke Pikte (Pictet) Bernar Lamber (Bernard Lambert).

 

Reč je o meri gotovo bez presedana u periodu nakon Drugog svetskog rata. Zavod za emisiju je najavio da je utvrdio maksimalni iznos od 1,2 franka za evro i taj prag će braniti "sa odlučnošću koja bude potrebna" kupovinom deviza "u neograničenim količinama".

 

To je izuzetno redak potez. Nešto slično je učijneno 1978. godine kako bi se smanjilo jačanje franka u odnosu na nemačku marku.

 

Centralna banka želi da spreči da franak jača preko nivoa od 1,2 franka za evro. To je nivo koji pogađa švajcarsku privredu, pre svega izvoznike čiji proizvodi postaju sve skuplji, i time manji konkurentni na tržištu. Udruženje švajcarskih preduzeća ocenilo je u nedavno objavljenoj studiji da visoka cena švajcarskog franka, koji je porastao više od 11% u odnosu na evro i više od 15% u odnosu na dolar od početka godine, dovodi u opasnost 25.000 radnih mesta u izvozničkim preduzećima.

 

Stav centralne banke je da visoka vrednost franka predstavlja "ozbiljnu pretnju za švajcarsku privredu i nosi rizik od deflacionističkih tendencija". To znači da će centralna banka morati da emituje novac. Institut za emisiju će, da bi očuvao kredibilitet, morati na tržište da izbacuje ogtomne količcine novca, ocenio je Janvilem Aket (Janwillem Ackett) iz bankarske grupacije Julius Baer. On smatra da "špekulantu ne bi trebalo da se isplati da spekuliše protiv centralne banke", koja će morati da uloži do 100 milijardi franaka dnevno da bi ostvarila svoj cilj.

 

Međutim, kako je kazao Lamber iz banke Pikte, već sama pretnja od intervencije Centralne banke Švajcarske mogla bi da ohladi investitore i zakoči jačanje franka, koji je posebno tražen u doba ekonomske krize kao sigurno ulaganje.

 

Najava švajcarske centrlne banke odmah je umanjila pritisak na valutu te zemlje. Oko podneva kurs je bio 1,2036 franka za evro, dok je 5. septembra uveče iznosila 1,1098 franka za evro.

 

Analitičari u pozdravili najavu, a stručnjaci konsultantske kucne Kepital ekonomiks (Capital Economics) oceili su da je reč o veoma "smelom" potezu. Kako su ukazali, centralna banka će se kupovinom deviza na tržištu izložiti gubicima. "Ali uzevši u obzir opasnost koja se nadvila nad izvozom Cenrtalna banka je uvidela da nema izbora", istakli su oni.

 

Međutim, stručnjaci upozoravaju da će se utvrđeni kurs veoma teško održati ukoliko se pogorša dužnička kriza u zemljama evro zone jer će se investitori opet okrenuti sigurnim vrednostima. "Te mere neće biti dovoljne da bi se zaustavio rast na srednji rok" u uslovima svetske krize, ocenili su analitičari kuće Natiksis (Natixis).

 

Izvor: AFP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA