Propala inicijativa za legalizaciju istopolnih parova u Francuskoj      

Objavljeno : 15.06.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Francuska skupština 14. juna je odbacila predlog opozicije da se legaliziju homoseksualni brakovi, koji su dozvoljeni u 10 zemalja u svetu. To nije iznenađenje, s obzirom na to da se vladajuća desnica tome protivi. U Francuskoj homoseksualci mogu da sklapaju takozvani građanski pakt, odnosno registrovano partnerstvo koje im daje neke pravne i poreske pogodnosti koje pruža brak.

 


Raspravom u donjem domu skupštine pitanje prava homoseksualaca ponovo je dospelo u žižu javnosti, godinu dana pre predsedničkih izbora i samo nekoliko dana nakon tradicionalne parade ponosa, a glasanje je pokazalo i da u redovima vladajuće stranke ima neslaganja sa tim stavom. Skupština je tekst odbacila sa 293 glasa protiv i 222 glasa za.

 

Opoziciona levica je skoro jednoglasno podržala predlog, a većina poslanika vladajuće Unije za narodni pokret (UMP) bila je protiv, kao i saveznici iz političkog centra. Međutim, 10 članova grupe UMP glasalo je za legalizaciju homoseksualnih brakova, devet je bilo suzdržano, a njih 25 nije prisustvovalo glasanju. Među njima ima i značajnih političkih figura, kao i poslanika bliskih premijeru Fransoa Fijonu (Francois Fillon), što se može dovesti u vezu i sa željom da se osvoje izbori u Parizu, u kojoj ima dosta homoseksualaca.

 

Ministarka za solidatnost Rozelin Bašlo (Roseline Bachelot), koja se zalaže za odobravanje homoseksualnih brakova, smatra da će to biti jedno od pitanja o kojima će se raspravljati u predizbornoj kampanji za predsedničke izbore 2012.

Background

Osobe istog pola mogu sklapati brakove u pet zemalja članica EU - Holandiji od 2001, Belgiji od 2003, Španiji od 2005, Švedskoj od 2009. i Portugaliji od prosle godine. Registrovana partnerstva su mogućnost prijavljivanja parova bez tradicionalnog braka, koja postoji u 14 zemalja članica - Austriji, Belgiji, Českoj, Danskoj, Nemačkoj, Finskoj, Mađarskoj, Irskoj, Luksemburgu, Holandiji, Sloveniji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Registrovana partnerstva su u svih 14 zemalja otvorena za istopolne parove, dok se u Belgiji, Francuskoj, Luksemburgu i Holandiji mogu registrovati i heteroseksualni parovi.

 

Francuska ne dozvoljava sklapanje homoseksualnih brakova, ali je 1999. dozvolila takozvanu građansku zajednicu, koja pruža poreske i druge pogodnosti i otvorena je i za homoseksualne i za heteroseksualkne parove.

 

Pre sedam godina gradonačelnik grada Begl na jugozapadu zemlje Noel Mamer (Mamere) je venčao homoseksualni par, ali su pravosudni organi poništili taj brak.

 

Ustavni savet je 28. januara ove godine razmatrajući inicijativu lezbejskog para potvrdio zabranu homoseksualnog braka i vratio lopticu političarima da odluče o eventualnoj promeni zakona.

 

Prema istraživanju instituta Sofres iz januara ove godine 58% Francuza podržava homoseksualni brak.

 

To će biti jedna od prvih reformi levice ukoliko dodeje na vlast na predsedničkim izborima 2012, bar prema najavi portparola poslaničke grupe Socijalističke stranke.

 

Socijalisti ističu da je to pitanje borbe protiv diskriminacije i žale što Francuska, koja je bila lider u toj oblasti ustanovivši građanski pakt još 1999. godine, nije ostvarila nikakav napredak u prethodnim godinama. Od 2002. homoseksualni brak priznat je u sedam evropskih zemalja, kao i u Južnoafričkoj Republici, Kanadi i Argentini.

 

Izvor: AFP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA