Jedinstven sistem obračuna poreske osnovice u EU      

Objavljeno : 16.03.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropska komisija je 16. marta predložila zajednički sistem za obračun poreske osnovice za porez na dobit preduzeća u EU koji predviđa i podnošenje jedinstvene poreske prijave, kako bi olakšala poslovanje. Irska, međutim, smatra da je taj predlog usmeren protiv nje jer je zadržala nisku stopu poreza na dobit uprkos protivljenju nekih članica EU.


Evropska komisija insistira da cilj nije usaglašavanje stopa poreza na dobit, već smanjivanje administrativnih opterećenja i troškova usklađivanja i otklanjanje pravnih nedoumica sa kojima se kompanije suočavaju kada posluju u 27 različitih poreskih sistema.

 

Komisija je istakla da će članice EU zadržati svoje suvereno pravo da određuju porez na dobit. Dobit ostvarena u nekoj članici će se oporezovati prema stopi u toj zemlji, a novi sistem će se primenjivati na dobrovoljnoj bazi.

 

Predložena jedinstvena poreska osnovica na dobit preduzeća (CCCTB) je jedinstven set pravila koji kompanije u EU mogu da upotrebe kako bi obračunale oporezivu dobit.

 

Drugim rečima, kompanija ili grupa kompanija će primeniti samo jedan set pravila za obračun oporezivih prihoda umesto različitih propisa u svakoj članici EU u kojima posluju. Kompanija koja posluje u više članica EU moći  će da podnese jedinstvenu poresku prijavu za aktivnosti širom EU i to u članici u kojoj je centar njenog poslovanja.

 

Zahvaljujući jedinstvenoj osnovici, kompanije će moći da saberu sve prihode i rashode širom EU kako bi izračunale neto dobit ili gubitak za sve aktivnosti u EU.

 

Na osnovu toga će biti izračunata konačna poreska osnovica kompanije, a pomoću specifične formule određivaće se deo osnovice za plaćanje poreza u određenoj članici EU. Pri utvrđivanju dela osnovice vodiće se računa o tri ključna faktora - imovini, radnoj snazi i ostvarenoj prodaji.

 

Kompanije će imati pravo da odluče da li će primeniti jedinstveni sistem ili će nastaviti da obračunavaju porez prema nacionalnim sistemima.

 

Evropska komisija ocenjuje da će primena jedinstvene osnovice kompanijama omogućiti uštedu od 700 miliona evra na osnovu smanjenja troškova usklađivanja i 1,3 milijarde evra kroz konsolidaciju.

Background

Evropska komisija već dugo pokušava da uskladi nacionalne sisteme za oporezivanje preduzeća u EU. Ideja o jedinstvenoj poreskoj osnovici za preduzeća (CCCTB)  izneta je prvi put 2001. ali su članice EU oklevale da je prihvate i tako dozvole Komisiji da zadre u njihov suverenitet u toj oblasti. Prvi izveštaj o napretku ka uspostavljanju CCCTB objavljen je u aprilu 2006, a godinu kansije Komisija je predstavila preostale korake koje je trebalo preduzeti do 2010. da bi se uspostavila jedinstvena poreska osnovica.

 

Komisija je istakla da će kompanije koje planiraju da prošire poslovanje u drugim zemljama EU uštedeti do milijardu evra, a EU će postati privlačnija za strane investitore.

 

Evropski komesar za fiskalnu politiku i carine Algirdas Semeta je rekao da će jedinstvena osnovica poslovanje u EU učiniti lakšim, jeftinijim i privlačnijim. "Otvoriće vrata i malim i srednjim preduzećima koja žele da se prošire van domaćeg tržišta. Današnji predlog je dobar za preduzeća i za konkurentnost EU na globalnom planu", rekao je on.

 

Evropska komisija je saopštila da, kada je reč o oporezivanju preduzeća, i dalje postoje ozbiljne prepreke za uspostavljanje jedinstvenog tržištae u EU. Komisija je navela da kompanije koje posluju u EU moraju da poštuju 27 sistema propisa za obračun poreske osnovice i da sarađuju sa 27 različitih poreskih vlasti. Suočene su i sa izuzetno složenim sistemom utvrđivanja toga koje transakcije unutar grupe moraju da se oporezuju, kao i da ne mogu da otpišu gubitke u jednoj članici na osnovu dobitka ostvarenog u drugoj.

 

Zbog toga se velike kompanije suočavaju sa velikim troškovima i teškoćama, dok manja preduzeća često odlučuju da ne šire poslovanje unutar EU.

 

Irska kritikuje predloženi model

 

Novoizabrani irski premijer Enda Keni (Kenny) i Irska konfederacija kompanija i poslodavaca (IBEC) ne slažu se sa tim da će jedinstveni sistem utvrđivanja poreske osnovice za preduzeća pospešiti poslovne prilike u EU.

 

Keni je ocenio da ti koraci uvode harmonizaciju poreskih stopa na mala vrata.

 

Francuski predsednik Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) je ranije zatražio od Irske da poveća stopu poreza na dobit koja sada iznosi 12,5% da bi joj zauzvrat za 1% bila smanjena kamatna stopa na pozjamice EU za izlazak i krize.

 

Keni je na samitu EU prošle nedelje je ukazao da poreska stopa od 34% u Francuskoj znači ustvari u praksi 8% za većinu kompanija jer imaju pravo na velikodušne olakšice i pozajmice.

 

Glavni ekonomista IBEC Fergal O'Brajen (O'Brien) je rekao za Euractiv.com da je nedavna studija konsultantske kuće Ernst i Jang (Ernst & Young) pokazala da će CCCTB povećati efektivnu stopu poreza na dobit kod većine kompanije i da će se troškovi usklađivanja povećati 13%.

 

O'Brajen je oštro kritikovao predlog o CCCTB jer nije uključena intelektualna imovina i vrednost brenda dok prihodi irskih tehnoloških kompanija uglavnom potiču od toga. "Ovaj poreski model se zasniva na 19. veku a ne na 21. veku", rekao je on.

 

Izvor: EurActiv.rs i EurActiv.com

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA