Čvrst stav Brisela u pregovorima o Bregzitu      

Objavljeno : 21.04.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropska unija od Velike Britanije traži da se račun koji će morati da plati za preuzete obaveze iskaže u evrima, da garantuje status za evropske građane koji žive u Britaniji, kao i da ostane u nadležnosti Evropskog suda pravde u određenim slučajevima, navodi se u nacrtu smernica za pregovore koji je pripremila Evropska komisija, prenosi 21. aprila AFP. Ovo ukazuje na rešenost Brisela da zauzme čvrst stav i ostane pri ovim zahtevima, koji su u suprotnosti sa planovima britanske premijerke Tereze Mej.


"Pristanak na takav sporazum bio bi u suprotnosti sa obećanjem Mej da će 'okončati nadležnost (evropskog) suda u Britaniji', što se kako se očekuje istaći u manifestu Torijevaca", prenosi Gardijan.

 

Velika Britanija ima dve godine za dogovor sa EU o uslovima istupanja, a to je preduslov za ekonomski ugovor Brisela i Velike Britanije. Iako su neki zvaničnici poput britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona ali i same Mej izjavljivali da je bolje ne postići nikakav sporazum nego dobiti loše uslove, poslanici iz skupštinskog odbora za Bregzit zatražili su da se uradi procena posledica koje bi Britanija imala ako bi na taj način istupila iz Unije, koja joj je od ključnog značaja za ekonomiju.

 

Istraživanje urađeno za jednog britanskog laburističkog poslanika koji se zalaže za bliske veze sa EU nakon Bregzita pokazalo je da ni sve zemlje Grupe 20 nemaju ugovore o slobodnoj trgovini sa EU, ali da imaju makar neke sektorske ugovore.

 

Izbori u Britaniji će biti održani 8. juna, a kako su najavili britanski mediji, očekuje se da će Tereza Mej predstaviti predizborni manifest svoje konzervativne stranke za, odnosno Torijevca, i da će glavna obećanja biti istupanje sa zajendičkog tržišta, okončanje slobodnog protoka ljudi i prekid nadležnosti sudija Evropskog suda.

 

"To bi je posvađalo sa pregovaračima EU ukoliko dobije na prevremenim parlamentarnim izborima", navodi Gardijan.

Lideri 27 člancica trebalo bi 29. aprila, tokom samita u Briselu, da usvoje smernice za pregovore sa Londonom, nakon čega se 22. maja očekuje usvajanje detaljnijih uputstava za pregovore koji će, kako se očekuje, izistinski početki nakon prevremenih parlamentanrih izbora u Britaniji 8. juna.

Kako prenosi AFP, jedno od najosetljivijih pitanja biće račun koji će se Velikoj Britaniji ispostaviti za izmirenje ranije preuzetih obaveza, i koji će prema nacrtu morati da se plati u evrima, a ne u funtama, a izmirivaće se u ratama tokom više godina.

Račun uključuje već obećane doprinose za evropski budžet, kao i za institucije EU poput Evropske centralne banke, Evopske investicione banke, i učešće Britanije u posebnim fondovima poput Evropskog fonda za razvoj i Fonda za izbeglice u Turskoj.

"Velika Britanija će morati u potpunosti da plati preseljenje agencija i drugih tela Unije", poput Evropske agencije za lekove i Evropskog bankarskog regulatornog tela", koji se nalaze u Londonu, navodi Komisija u dokumentu.

Ne pominje se konkretan iznos računa za Britaniju, ali je prema rečima jednog visokog evropskog zvaničnika Komisija procenila da će on biti između 55 i 60 milijardi evra.

EU traži slobodu kretanja

 

Kada je reč o pravima evropskih građana u Velikoj Britaniji, ali i Britanaca u Uniji, Komisija traži da garantovana prava budu doživotna, kao i da se omogući da im se porodice pridružuju i nakon istupanja.

Navodi se i da Evropski sud pravde "mora da ostane nadležan" nakon istupanja u slučajevima koji su pokrenuti ili nastali pre istupanja.

Gardijan prenosi da Britanija smatra da bi za tumačenje pravila o odnosima Velike Britaniej i EU bilo bolje uspostaviti poseban sud EU-Velika Britanija ili neformalniji sistem bez sudija, dok Komisija u dokumentu navodi da bi EU mogla da razmotri "alternativni" sistem za rešavanje sporova u vezi sa ugovorom, ali da to mora biti institucija ekvivalentna Evropskom sudu.

Predviđa se i uspostavljanje "institucionalne strukture kako bi se garantovalo da će obaveze Velike Britanije i 27 članica EU u okviru istupanja biti zaista ispunjene.

To telo bi bilo ovlašćeno da preduzima "mere kako bi sređivalo nepredviđene situacije".

"Kao dodatan pokazatelj koliko će istupanje iz EU biti složeno, dokument donosi i plan za robu koja je puštena na tržište pre Bregzita sa bilo koje strane nove granice EU-Velike Britanije, pri čemu se navodi da će se primenjivati evropska pravila ukoliko se prodaje nakon istupanja zbog nezivesnosti oko garancija, oznaka i drugih pitanja", navodi Gardijan.

Ovaj list ističe da se u dokumentu ne navode smernice o budućem trgovinskom sporazumu, već se smao rešavaju pitanja neposrednog istupanja Britanije.

 

Izvor: AFP, The Guardian i S.V.

Foto: Beta-AP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA