Britanija pokreće Bregzit 29. marta      

Objavljeno : 20.03.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Britanska premijerka Tereza Mej pozvaće se na član 50 Lisabonskog ugovora i time pokrenuti proceduru izlaska Velike Britanije iz EU 29. marta, najavila je 20. marta britanska vlada. Nakon što Britanija to uradi, sledi vanredni samit evropskih lidera, tako da se očekuje da pregovori o izlasku Britanije iz EU počnu najranije u maju.

 

Članom 50 Lisabonskog ugovora predviđeno je da dve strane imaju rok od dve godine da se dogovore o uslovima "razvoda" i, ako je moguće, uspostavljanju novih odnosa između Britanije, pete po snazi svetske ekonomije, i EU, jedinstvenog tržišta sa 500 miliona potrošača.

 

Nakon što Tereza Mej zvanično obavesti Evropski savet o nameri Britanije da izađe iz EU, rezultat dvogodišnjih pregovora koji će uslediti treba da bude istupanje Britanije iz EU 29. marta 2019.

 

Britanski ambasador u EU Tim Barou (Barrow) obavestio je jutros službu predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska o planovima britanske premijerke u vezi Bregzita, javio je irski javni servis RTE.

 

Ta najava znači da će premijerka pokrenuti proceduru u roku koji je sama postavila - do kraja marta.

 

Mej je jasno stavila do znanja da će napraviti taj korak kada dobije pristanak kraljice, nakon što je Vrhovni sud primorao da traži i odobrenje oba doma parlamenta.

 

Premijerka će se obratiti poslanicima u donjem domu nakon redovnog nedeljnog odgovaranja na poslanička pitanja 29. marta.

 

U vladi je potvrđeno i da Mej namerava da poseti Severnu Irsku i Škotsku pre slanja zvaničnog obaveštenja o početku pregovora o istupanju zemlje iz EU.

 

Predsednik Evropskog saveta rekao je 20. marta da će predstaviti nacrt smernica za pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU u roku od dva dana pošto London 29. marta zvanično obavesti Uniju da je pokrenuo proceduru izlaska.

 

Tusk je napisao na Tviteru da će predstaviti smernice članicama EU "u roku od 48 sati" pošto Britanija aktivira član 50.

 

Posle usvajanja smernica za pregovore, Komisija će zvanično preporučiti početak pregovora. Ranije je Tusk rekao da će po prijemu obaveštenja iz Londona sazvati vanredni samit ostalih 27 članica za četiri do šest nedelja. Na tom skupu biće dat mandat vodećem pregovaraču Evropske komisije Mišelu Barnijeu, što znači da bi pregovori o Bregzitu mogli da počnu najranije u maju.

 

Obaveštenje o istorijskom koraku Britanije biće u formi pisma Tereze Mej Tusku ali Dauning strit nije precizirao da li će to biti pravo pismo koje će predsedniku Evropskog saveta predati britanski predstavnik ili će možda biti u elektronskoj formi.

 

"Na pragu smo najznačajnijih pregovora za zemlju za više generacija. Vlada je jasna o svojim ciljevima: sporazum koji će funkcionisati za sve u Britaniji i za celu Evropu - novo, pozitivno partnerstvo između Britanije i naših prijatelja i saveznika u EU", rekao je ministar za Bregzit Dejvid Dejvis, prenela je agencija AP.

 

Biće to prvi put da se aktivira član 50 a obaveštenje o tome će stići 279 dana posle referenduma 23. juna 2016. na kome je većina Britanaca (52 prema 48%) glasala za izlazak iz EU.

 

"Ranije jutros stalni predstavnik Britanije u EU obavestio je Tuskovu kancaleriju o nameri Londona da se 29. marta pozove na član 50", rekao je premijerkin portparol i dodao: "Uvek smo jasno govorili da ćemo to uraditi do kraja marta i ispunjavamo taj rok".

 

On je kazao i da Britanija želi odmah da počne pregovore ali da će prihvati da je "pravo 27 članica da dobiju šansu da se slože o pozicijama" pre početka pregovora.

 

Istovremeno će Britanija zbog Bregzita morati da usvoji petnaestak novih propisa, saopštio je britanski Institut za vladu (IFG), vodeći nezavisni institut koji radi na povećanju efikasnosti vlade.

 

"Procene koje smo čuli je da je reč o između 10 i 15 zakona na naredna dva zasedanja parlamenta", rekla je direktorka IFG za istraživanja Hana Vajt (Hannah White) za BBC Radio 4.

 

Kako je dodala, biće to ozbiljan zadatak za vladu i na narednim sednicama će domaći prioriteti biti u drugom planu.

 

U međuvremenu je Evropska komisija saopštila da je spremna da pomogne da se pokrenu pregovori. "Tu je sve spremno", istakao je Komisijin portparol Margaritis Šinas (Margaritis Schinas).

 

Smatra se da će pismo koje će London uputiti sledeće nedelje uvesti Britaniju u period velike neizvesnosti. Britanija ne zna kako će izgledati njene buduće veze sa blokom - da li će biznis moći slobodno da trguje, studenti da studiraju u inostranstvu, a stariji da odlaze u penziju u drugim članicama EU bez problema.

 

Nije izvesno ni da li će Britanija preživeti izlazak iz EU. Naime, premijerka Škotske Nikola Sterdžon traži referendum o nezavisnosti u roku od dve godine. Škoti su glasali da ostanu u EU i Sterdžon smatra da Škotska ne treba da ide putem kojim ne želi bez mogućnosti izbora.

 

Izvor: EurActiv.rs

Foto: Beta/AP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA