Berlin preti Trampu tužbom ako uvede taksu na uvoz      

Objavljeno : 17.03.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Nemačka ministarka privrede Brigite Cipris ne isključuje mogućnost da Nemačka podnese žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) ako američki predsednik Donald Tramp sprovede svoj plan i uvede porez na uvoz. Nemačka kao jedna od najvećih izvoznika u svetu posebno je zabrinuta zbog Trampovih planova u oblasti trgovine i to će biti jedna od ključnih tema sastanka Trampa i nemačke kancelarke Angele Merkel 17. marta. Trampovi planovi će se prvi put naći na probi a nova američka administracija suočiti sa svetskim ekonomskim poretkom na sastanku ministara finansija Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) koji 17. marta počinje u Nemačkoj.


"Nadam se da će prevladati razum, ali ja se spremam za sudove", ako do toga dođe, rekla je 17. marta Brigite Cipris za nemački državni radio.

 

Ciprisova koja je članica Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), rekla je da to ne bi bio prvi put da Tramp izgubi na sudu, aludirajući na njegov sukob sa američkim pravosuđem zbog uredbe o migracijama kojom novi predsednik želi da zabrani ulazak u SAD građanima određenih muslimanskih zemalja.

 

Nova američka administracija koja se zalaže za protekcionizam u privredi, planira da uvede neku vrstu carine na uvoz po stopi od 20%, a takva mera bi mogla biti u suprotnosti sa propisima STO čija su SAD članica, piše AFP.

 

Nemačka ministarka ekonomije je rekla da je sastanak Merkelove i Trampa 17. marta u SAD vrlo važan za nemačku privredu i dodala da neizvesnost u vezi s američkim planovima u oblasti trgovine deluje "kao otrov na privredu".

 

Izjave koje je Tramp davao o međunarodnoj trgovini i stopi razmene posle stupanja na dužnost u januaru, nisu imale priliku da budu testirane u stvarnim geopolitičkim i diplomatskim okolnostima. Taj trenutak je sada došao a sučeljavanje će se odigrati u bajkovitoj nemačkoj banji Baden-Baden nedaleko od francuske granice na sastanku ministara finansija i čelnika centralnih banaka G20.

 

To će biti i prvi put da se nova američka administracija suoči sa svetskim ekonomskim poretkom, a predstavljaće je američki ministar finansija Stiv Mnušin kome će to biti i prvi multilateralni sastanak.

 

Mnušin će morati da objasni stavove novog predsednika SAD koji su u suprotnosti sa doktrinom G20, izgrađenoj na principu slobode razmene.

 

Sve ukazuje na da će razgovori biti napeti. Merkelova je, što nije uobičajeno, 16. marta telefonom razgovarala sa kineskim predsednikom Si Djinpingom kako bi izrazili podršku slobodnoj trgovini.

 

Oni su se saglasili da će "nastaviti sa uzajamnim poverenjem zajednički rad, posebno u okviru nemačkog predsedavanja G20", saopštila je pres služba nemačke kancelarke.

 

Ministri  finansija G20 će imati dva dana da se dogovore o zajedničkoj izjavi, a o svakom pitanju iz završnog saopštenja će se pregovarati, uz iznošenje predloga i kontrapredloga, dok će 18.  marta popodne bilo kakva izmena formulacija o doktrini G20 biti komentarisana kao "efekat Donald Tramp".

 

Viši pomoćnici ministara finansija G20 sastali su se 15. i 16. marta kako bi pripremili teren za ministarski sastanak i otklonili prepreke, a njihov zadatak se pokazao kao težak, piše AFP.

 

Nemački ekonomski dnevnik Handelsblat objavio je da je na kraju sastanka bilo neslaganja o slobodnoj trgovini i da su neke zemlje želele da se slobodna razmena nedvosmisleno pomene u tekstu, ali da su SAD odbile da zauzmu stav protiv protekcionizma. Formulacije o odbacivanju protekcionizma se odavno koriste u saopštenjima G20.

 

Pominje se i mogućnost da ministri finansija odluče da sada ne iznose stav o pitanju slobodne trgovine već da ga prepuste liderima G20 na sastanku u Hambrugu u julu, što bi bio znak da postoje duboke podele između SAD i njihovih partnera.

 

"Mislim da SAD sada verovatno nisu u stanju da kažu šta žele, mimo pojednostavljenih izjava u formi tvita", rekao je za AFP francuski ministar finansija Mišel Sapen, aludirajući na Trampov običaj da svoje stavove objavljuje na društvenoj mreži Tviter.

 

Mnušin nema mnogo prostora za manevar. "Mi ne želimo da ulazimo u trgovinske ratove", rekao je on 16. marta u Berlinu posle sastanka sa nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom.

 

Šojble je rekao da je prvi susret sa američkim ministrom finansija "dobar pročetak", iako se ne slažu o svim pitanjima.

 

"Nećemo rešiti sve problem u Baden-Badenu, ali delimo stav o tome da želimo da rešavamo probleme zajedno", rekao je nemački ministar finansija.

 

Izvor: AFP

Foto: Beta/AP

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA