Neizvesna pozicija predsednika Evrogrupe posle holandskih izbora      

Objavljeno : 17.03.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Nakon što je njegova partija loše prošla na parlamentarnim izborima u Holandiji, Jeron Dijselblom mogao bi da ostane bez funkcije predsednika Evrogrupe. Ipak, postoje šanse da on, i ako više ne bude ministar finansija u novoj holandskoj koalicionoj vladi, i dalje vodi grupu ministara finansija 19 članica zone evra.

 

Mada bi položaj predsednika Evrogrupe koja koordiniše politiku zone evra možda želeli i drugi ministri, nema očiglednih kandidata, posebno s obzirom na činjenicu da bi brojne vlade odbacile imenovanje političara sa desnice jer konzervativci već drže većinu vodećih funkcija u EU.

 

Špekuliše se da bi Evrogrupa mogla da zadrži Dijselbloma kao predsedavajućeg, čak iako izgubi ministarsko mesto u holandskoj vladi, do kraja njegovog drugog mandata u trajanju od 30 meseci na kraju januara 2018.

 

Postoji mogućnost da premijer Mark Rute, čija je partija ostvarila najbolji rezultat na izborima, pokuša da zadrži Dijselbloma na mestu ministra finansija i nakon što je njegova Radnička partija teško poražena. Liberali su naime, prema preliminarnim podacima, pali sa drugog na sedmo mesto po snazi u parlamentu i izgubili više od tri četvrtine mesta.

 

Za sada niko ne komentariše otvoreno to pitanje. Dijselblom 17. marta predstavlja Evrogrupu na sastanku Grupe 20 u Nemačkoj a 20. marta će predsedavati mesečnom sastanku ministara finansija zone evra u Briselu.

 

Inače, Dijselblom bi mogao da ostane ministar finansija Holandije još mesecima ako Rute, koji je jasno rekao da ceni njegov rad, bude imao problema sa formiranjem nove koalicije. I Ruteova partija je na izborima 15. marta izgubila mesta u parlamentu dok su evroskeptici izbili na drugo mesto.

 

Buduća koalicija takođe bi mogla da ima koristi od uticaja koji Dijselblom ima kao predsednik Evrogrupe.

 

Popularna figura

 

Jeron Dijselblom (50) je popularan u Evrogrupi. On je, pored podrške levice, imao i podršku konzervativca Volfganga Šojblea, ministra finansija najjače evropske ekonomije koji je postavio stroge uslove za spasavanje Grčke i drugih zemalja od bankrota u vreme finansijske krize.

 

Pravila Evrogrupe ne predviđaju da predsednik mora da bude ministar finansija na funkciji iako visoki zvaničnici zone evra kažu da to generalno treba da bude tako i dovode u sumnju mogućnost da Dijselblom dobije još jedan mandat ako izgubi ministarsku funkciju u nacionalnoj vladi.

 

Agencija Rojters piše da se, gledano na dugi rok, razgovara o uspostavljanju "pravog" predsedništva Evrogrupe "sa punim radnim vremenom" i osobljem, ali o tome još ne postoji sporazum. Politika i vlade će, u svakom slučaju, imati uticaj na eventualne promene.

 

Predsedavanje Evrogrupom je jedno od četiri predsedavanja institucijama EU koje se odnosi na evropsku valutu.

 

Nakon promene na čelu Evropskog parlamenta u januaru i prošlonedeljnog ponovnog izbora Donalda Tuska za prvog čoveka Evropskog saveta, ostale tri, uključujući Evropsku komisiju, na vrhu imaju političare desnog centra.

 

Ta činjenica komplikuje stvari sa dugogodišnjom ambicijom španskog ministra finansija Luisa De Gindosa da zameni Dijselbloma ali možda popravlja izglede Peteru Kazimiru, predstavniku slovačke levice.

 

De Gindos je 16. marta rekao novinarima da ne želi da spekuliše oko pozicije predsednika Evrogrupe.

 

Istovremeno portugalsku vladu levog centra, koju neki u zoni evra smatraju za uspešan primer upravljanja u vreme krize, u Evrogrupi predstavlja ministar Mario Centeno, politički nezavisan profesionalni ekonomista.

 

Izvor: EurActiv.com

Foto: Evropski savet

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA