Nemačka jača vojne veze sa saveznicima iz EU      

Objavljeno : 14.02.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Nemačka će ovih dana pokrenuti planove za uspostavljanje zajedničke flote transportnih aviona C-130J korporacije Lokid Martin sa Francuskom i priključenje floti Erbasovih aviona tankera A330 koju predvodi Holandija, saznaje se u izvorima u nemačkom ministarstvu odbrane. Ta i još nekoliko drugih inicijativa sa Norveškom, Rumunijom i Češkom deo su širih aktivnosti na unapređenju evropske odbrambene saradnje koje će biti objavljene na sastanku ministara odbrane članica NATO u Briselu 15. i 16. februara.

 

Do sporazuma dolazi u vreme kada su Nemačka i članice NATO suočene sa sve većim pritiskom iz SAD da više troše na svoje vojske i dostignu cilj Severnoatlantskog sporazuma da za odbranu izdvajaju 2% bruto domaćeg proizvoda.

 

Ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lajen (on der Leyen), koja je nedavno ocenila da su zahtevi SAD za bolju podelu tereta odbrane "fer", potpisaće proširenu deklaraciju o nameri za uspostavljanje zajedničke flote letelica C-130J sa Francuskom. Kako navodi izvor u ministarstvu odbrane, ti planovi prvi put su se čuli u oktobru.

 

U deklaraciji se Nemačka poziva da kupi četiri do šest Lokidovih aviona od američke vlade i priključi ih francuskoj floti.

 

Francuska kupuje četiri aviona C-130J od Lokida i, prema izvoru bliskom programu, možda će narednih godina kupiti još nekoliko letelica.

 

Portparolka Lokida nije konkretno odgovorila na pitanja oko Nemačke i Francuske ali je rekla da će kompanija podržati napore tih zemalja da pokriju potrebe za letelicama.

 

Nemačka će takođe potpisati deklaraciju o nameri da se pridruži evropskoj multinacionalnoj floti Erbasovih aviona tankera koju predvodi Holandija i već uključuje Luksemburg.

 

Ako se i Belgija i Norveška priključe grupi, Multinacionalna MRTT flota (MMF) mogla bi da se proširi da pokriva 8.800 sati leta godišnje, sudeći prema dokumentima koji su 2016. dati nemačkim poslanicima. To ogovara broju od osam letelica tankera za punjenje aviona gorivom u vazduhu.

 

Ministarka je prošle godine rekla da bi Nemačka narednih godna mogla da potroši do milijardu evra za korišćenje novih Erbasovih aviona koji bi bili kupljeni za zajedničku flotu.

 

Baze aviona biće u vazdušnoj bazi Ajndhoven u Holandiji i u nemačkoj vojnoj bazi na aerodromu Keln-Bon, navodi izvor u ministarstvu odbrane, prenela je agencija Rojters.

 

Nemačka će takođe potpisati sporazum o proširenoj saradnji u odbrani sa Norveškom koja uključuje planove nabavke podmornica i raketa, kao i zajedničku obuku, logistiku i održavanje.

 

Kako navodi izvor, planirane su i deklaracije o nameri za zajedničke obuke i razvoj kopnenih snaga sa Češkom i Rumunijom.

 

Izvor: EurActiv.com

Foto: Freeimages.com

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA