Propao pokušaj novog savezništva u EP      

Objavljeno : 10.01.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Pokušaj Pokreta pet zvezda, druge stranke po snazi u Italiji, da se pridruži liberalima u Evropskom parlamentu propao je pošto su se liberali usprotivili toj mogućnosti. Mogućnost saradnje nailazila je na otpor na obe strane a delovala je i neprirodno pošto se Pokret pet zvezda zalaže za referendum o istupanju Italije iz zone evra, dok grupa liberala u EP podržava zajedničku valutu i dublje evropske integracije. Ipak, dve strane dele i neke zajedničke ideje, poput zaštite životne sredine i veće transparentnosti i direktne demokratije u EU. Pokret pet zvezda je sada u čudnom položaju pošto ne zna gde da se svrsta u EP.


Alijansa liberala i demokrata za Evropu (ALDE) odbila je zahtev Pokreta pet zvezda da pristupi njenoj grupi u Evropskom parlamentu. Pokret se sada našao u čudnom položaju pošto je napustio prethodnog partnera u parlamentu.

 

Članovi pokreta su 9. januara glasali za prekid saveza sa Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) i saradnju sa ALDE, ali su liberali odbacili tu mogućnost zbog dubokih razlika.

 

"Nema dovoljno zajedničkih osnova da bi se postupilo po zahtevu Pokreta pet zvezda da prisutpi grupi ALDE", naveo je lider te grupe u EP i bivši belgijski premijer Gi Verhofstad.

 

On je dodao da i dalje postoje fundamentalne razlike o ključnim evropskim pitanjima. "Došao sam do zaključka da nema dovoljnih garancija za zaključivanjei zajedničkog programa za reformu Evrope", naveo je Verhofstad u saopštenju.

 

On je istakao da će ALDE nastaviti da sarađuje sa Pokretom pet zvezda "na pitanjima od zajedničkog interesa", poput životne sredine, transparentnosti i direktne demokratije.


Politički rivali likuju

 

Politički rivali Pokreta pet zvezda u Italiji protumačili su ovaj neuspeli pokušaj pridruživanja liberalima kao znak da pokret nije zreo.

 

"Ako je do juče Pokret pet zvezda vikao iz sveg glasa protiv evra i Evrope, kako sada može da se pridruži grupi koja je oduvek imala dijametralno suprotan stav?”, rekao je poslanik italijanske vladajuće Demokratske partije Mikele Bordo.

 

Lider Severne lige Mateo Salvini je rekao da je Pokret zarad malo više vlasti u Briselu napustio evroskeptičnu grupu da bi se priduržio ALDE, grupi koja se najviše zalaže za "Evropu evra, banaka, lobija i imigracije".

 

Oko 78% članova pokreta koji su učestvovali u glasanju putem interneta podržalo je predlog osnivača Bepa Grila da se napusti UKIP i pridruži ALDE. Otpora je međutim bilo i među članovima pokreta, nezadovoljnih zbog političkog zaokreta, i liberalima.

 

Grilo: Osujetio nas sistem

 

Lider Pokreta pet zvezda Bepe Grilo je na svom blogu, koje je i glavno glasilo Pokreta pet zvezda rekao da je “estabilišment” blokirao uključivanje tog pokreta u treću po snazi grupu u EP. "Delovalo se protiv nas iz svih raspoloživih snaga. Uzdrmali smo sistem kao nikada do sada”, naveo je on.

 

Pokret pet zvezda je saopštio da će pokušati da formira novu grupu pod imenom Pokret za direktnu demokratiju za sledeći saziv Evropskog parlamenta koji če se birati na izborima 2019, ali nije naveo gde će se njegovi članovi sada svrstati.

 

Pokret, koji je vodeća opoziciona stranka u Italiji, ne želi da se tradicionalno svrstava u stranku levice i zato ne može da nađe srodnu grupu u EP.

 

Program Pokreta predviđa održavanje referenduma o članstvu u zoni evra, uvođenje univerzalnog prihoda kao podršku siromašnima, smanjenje poreza za mala preduzeća i razvoj zelene energije. Pokret napada briselske institucije ali ne želi da Italija napusti EU.

 

Grilo je 8. januara rekao da je pokret predložio saradnju i Zelenima ali da su oni to odbili.

 

Da je ALDE pristao na saradnju, Pokret pet zvezda bi ušao u tradicionalne političke tokove i udaljio se od borbe protiv establišmenta zbog čega bi verovatno laknulo vlastima drugih članica EU koje su počele da se brinu zbog rasta njegove popularnosti u Italiji.

 

Razlaz sa UKIP-om

 

Osnivač UKIP-a Najdžel Faraž kritikovao je odluku Pokreta da istupi iz grupe Evropa slobode i direktne demokratije (EFDD) u kojoj je i UKIP. Ta grupa će sada biti oslabljena pošto je u njoj pored 20 poslanika UKIP bilo i 17 članova iz Pokreta pet zvezda.

 

Faraž je izrazio zadovoljstvo zbog odluke ALDE da ne prihvati saradnju sa tim pokretom. "Nisam očekivao da će se tako brzo pokazati da sam bio u pravu", rekao je on.

 

Grilo je ranije rekao da će se UKIP zbog Bregzita baviti "političkom budućnosti Britanije" i da britanski poslanici neće više biti u EP posle izbora 2019.

 

On je naveo i da su Pokret i UKIP glasali istovetno u samo oko 20% slučajeva.

 

Saradnja sa liberalima

 

Liberali i Pokret pet zvezda su se prošle nedelje dogovorili o smernicama za korenitu reformu EU.

 

I jedni i drugi se protive "velikoj koaliciji" koja dominira institucijama EU, a čine je Evropska narodna partija (EPP), koja okuplja stranke desnog centra, i Socijalisti i demokrate (S&D) kao grupa levog centra.

 

Te dve grupe su dobile po 15 miliona evra iz evropskih fondova. ALDE je dobila 5,7 miliona evra a EFDD 3,8 miliona evra.

 

ALDE i Pokret pet zvezda navode da se slažu da EU, kakva je sada, nije u stanju da pruži rezultate koje građani očekuju u smislu prosperiteta i zaštite.

 

Oni se slažu da se moraju ispraviti slabosti evra, a EU učiniti više demokratskom i transparentnom.

 

Izvor: AFP, BBC, Rojters

Foto: Evropski parlament

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA