Građani Hrvatske očekuju da će kriza trajati još tri godine      

Objavljeno : 20.08.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Većina građana Hrvatske - 84%, zabrinuta je zbog krize i smatra da će ona trajati još najmanje tri godine, pokazuje 20. avgusta objavljeno istraživanje Centra za istraživanje GfK. Strepnje građana potkrepljuje i zvanična statistika: stopa nezaposlenosti je značajno porasla u poslednjih godinu dana, a prvo tromesečje je ova buduća članica EU završila sa snažnim padom BDP-a od 1,3% u poređenju sa istim periodom 2011. Polovinom godine Hrvatska je zabeležila i rekordnu inflaciju u poslednje tri godine od 3,9%. Glavni krivac za poskupljenja je skok cena energenata, ali i povećanje PDV-a sa 23% na 25%. Sindikati optužuju vladu da je sav teret krize u poslednjih šest meseci svalila na obične građane.

Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti u prva tri meseca 2012. iznosila je 16,4%, što je znatno povećanje u odnosu na isti period prethodne godine (14,3%).

 

U aprilu je neto plata zaposlenih u kompanijama iznosila oko 720 evra, ali je ona realno nešto manja nego pre godinu dana.

 

Kriza je razlog što je 56 % ispitanih istaklo da je smanjilo rashode za sve oblike razonode i zabave, 55% za odeću i obuću, dok je 31% smanjio rashode i za hranu i higijenu. Oko 4% ispitanih više ne može da otplaćuje kredite.

 

Po najnovijem istraživanju, samo 18% ispitanih ne oseća posledice krize.

 

Građane Hrvatske najviše pogađa rast nezaposlenosti, za koju više od 80% ispitanih misli da će i dalje rasti, a zatim slede ekonomska nestabilnosti, mogućnost gubitka posla, pad životnog standarda, rast cena i inflacija.

 

Oko 56% ispitanih izrazito je nezadovoljno svojim prihodima kojima je zadovoljno svega 20% građana. Samo 14% ispitanih smatra da će se iz krize izaći iduće godine, dok ostali misle da će kriza trajati još najmanje tri godine.

 

Najpesimističniji su u Slavoniji, Lici, Banovini i Kordunu gde čak 71%  ispitanih misli da će se kriza nastaviti i posle tri godine, dok je najmanje pesimista u Zagrebu, njih 48 %.

 

Istraživanje je sprovedeno u julu na uzorku od 1.000 ispitanih starijih od 15 godina.

 

Izvor: Beta, EurActiv.rs

Foto: Sxc.hu

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA