Naučni skup o izazovima integracije u EU      
Štampa El. pošta bookmark
 
Organizator: Udruženje Tehnologija i društvo, Centar za istraživanje razvoja nauke i tehnologije beogradskog Instituta "Mihajlo Pupin", Elektrotehnički fakultet u Podgorici, subotički Ekonomski fakultet i Grad Subotica
Mesto: Tivat
Datum: 28.08.2012

Skup o integraciji Zapadnog Balkana u EU koji će okupiti stručnjake, predstavnike akademske zajednice i naučnike iz regiona i nekoliko članica EU, održaće se od 28. do 30. avgusta u Tivtu, u Crnoj Gori. Glavne teme skupa su tranzicija i uloga informatičkih tehnologija i mogućnost zloupotrebe tih tehnologija u savremenom društvu.

 

Konferenciju pod nazivom Tehnologija, kultura i razvoj organizuju udruženje Tehnologija i društvo, Centar za istraživanje razvoja nauke i tehnologije beogradskog Instituta "Mihajlo Pupin", Elektrotehnički fakultet u Podgorici, subotički Ekonomski fakultet i Grad Subotica.

 

Teme skupa su:

 

  • Društva i ekonomije Balkana 2020: mogućnosti i ograničenja "Nove tranzicije"
  • Razvoj zasnovan na znanju i mogućnosti i izazovi nastanka "dosije drušva"


U okviru prve teme biće razmotrene mogućnosti za zakoret u dosadašnjoj tranziciji ekonomije i drugih sektora na Zapadnom Balkanu, odnosno "Nove tranzicije", pošto se sadašnji proces pokazao kao nezadovoljavajući.

 

Druga tema skupa se odnosi na sve veći značaj prikupljanja, čuvanja i pristupa podacima, uključujući one koji se odnose na lični život i privatnost građana. To dovodi do sve većeg nadzora i posmatranja pojedinaca, u čemu sve veću ulogu imaju IT tehnologije. Na skupu će biti razmotreni ti izazovi i načini da se zaštite slobode i građanska prava.

 

U okviru konferencije će biti organizovane plenarne sednice u kojima će učestvovati stručnjaci iz različitih oblasti kako bi se sagledali svi aspekti neke pojave ili problema.

 

Na skupu će biti oko 50 učesnika, a najavljeno je učešće antropologa Zagorke Golubović, predsednika Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimira Matejića, bivšeg ministra nauke i tehnologije Srbije i sadašnjeg dekana univerziteta Metropolitan Dragana Domazeta, kao i predstavnika Regionalnog saveta za saradnju Mladena Dragaševića.

 

Na konferenciji će učestvovati stručnjaci, istraživači i predstavnici univerziteta iz zemalja regiona, kao i predstavnici institucija nadležnih za nauku i tehnološki razvoj. Pored učesnika iz regiona, u radu skupa će učestvovati i stručnjaci  iz drugih evropskih zemalja, poput Mađarske i Češke.

 

Konferencija u Tivtu je 19. takav skup. Skupovi se održavaju od 2002. i u prvo vreme su se bavili problemima ulaska Srbije i Crne Gore u EU, a od 2007. i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

 

Cilj skupa je da naučno osnovano, svestrano otvoreno i demokratski razmatra fenomene, probleme i ideje koji mogu biti bilo prepreka, mogućnost ili podsrtek u integraciji i EU.

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA