Albanija: nije usvojen zakon koji traži Brisel      

Objavljeno : 07.08.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Premijer Albanije Salji Beriša nije uspeo da obezbedi podršku u parlamentu za zakon o ukidanju imuniteta poslanika i visokih zvaničnika vlade, što je jedan od uslova za približavanje te zemlje EU. Za izmenu, koju je želela da "progura" desnica premijera Saljija Beriše, bila je potrebna kvalifikovana većina, što je iziskivalo podršku socijalista. Međutim, u Albaniji već godinama traje pravi politički rat između socijalista i desnice, pa je takvu podršku teško obezbediti.


Kao i drugi propisi u vezi sa ustavnim promenama, i ovaj je iziskivao kvalifikovanu većinu, odnosno podršku 84 od 140 poslanika, što znači da je bila potrebna podrška socijalista.

Socijalisti su naveli da propis u načelu podržavaju, ali da se u njega moraju uneti i druge reformske mere da bi se izbeglo da ga vladajuća Demokratska partija zloupotrebi. Tražili su da se promene odnose i na druge procedure, u vezi sa imenovanjem sudija i glavnog tužioca.

Zbog toga glasanja nije ni bilo. Parlament sada u narednih godinu dana ne može da se ponovo izjašnjava o usvajanju tog zakona.

Albanija, koja je članica NATO, podnela je 2009. godine zahtev za članstvo u EU. Međutim, do sada nije uspela da ispuni postavljene zahteve i dobije pozitivno mišljenje od Evropske komisije.

Albanija se od juna 2009. godine suočava sa političkim ćorsokakom. Nepoverenje je velliko između vladajuće desnice i socojalističke opozicije. U takvoj atmosferi nemoguće je usvojiti neke reforme koje traži Brisel, koj je već dva puta odbio da Albaniji da preporuku za status kandidata za pristupanje Tirani.

 

Izvor: Beta i AFP

Foto: Wikimedia

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA