Prevremeni izbori u Crnoj Gori      

Objavljeno : 27.07.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Skupština Crne Gore je, odlukom vladajuće koalicije i dela opozicije, 26. jula skratila sopstveni mandat. Razlog je bio da nove vlasti sa punim četvorogodišnjim mandatom uđu u pregovore o pristupanju sa EU, zahtevnu fazu procesa pristupanja. Time su se stekli uslovi da se raspišu novi parlamentarni izbori pre isteka sadašnjeg mandata, u martu 2013. godine, a u medijima se kao potencijalni datum pominje oktobar.

 


Za skraćenje mandata, od 74 prisutna poslanika glasalo je 47, dok je 27 bilo protiv. Crnogorski parlament ima 81 poslanika.

Novi izbori, prema ranijim najavama, biće održani na jesen, najverovatnije u drugoj polovini oktobra, ali još je neizvesno da li će istovremeno sa parlamentarnim biti održani i predsednički izbori. Mandat sadašnjem predsedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću ističe u maju 2013. godine.

Background

Evropski zvaničnici su odlučili pre mesec dana, 26. juna, da otvore pregovore o pristupanju Crne Gore EU. Najveći izazovi koji čekaju Crnu Goru tokom tok zahtevnog procesa su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i uspostavljanje nezavisnog pravosuđa. Pregovori će bez sumnje trajati godinama, a njihovo uspešno okončanje trebalo bi da omogući Crnoj Gori da postane 29. članica EU, treća iz nekadašnje Jugoslavije koja će pristupiti EU.

Kako je preneo AFP, nova istraživanja pokazuju da DPS ima veliku podršku birača - 44%, dok SNP ima 17%.

 

Protiv skraćenja mandata glasala je i najjača opoziciona stranka - Socijalistička narodna partija (SNP), uz ocenu da ne postoje demokratski uslovi za održavanje parlamentarnih izbora pre idućeg proleća. Poslanici SNP su se usprotivili da, kako je navedeno, vladajuća koalicija određuje datum izbora kad njoj odgovara.

I ostali deo opozicije ocenio je da, prema iznesenim interpretacijama, vlast žuri sa održavanjem izbora, jer ulazak u zimu može da donese pojačanu socijalno-ekonomsku nestabilnost.

Bilo je, čak, mišljenja da prevremeni parlamentarni izbori najviše odgovaraju bivšem premijeru, predsedniku Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću, pošto se on, navodno, u predstojećem periodu može suočiti sa optužbama na račun svoje političke prošlosti.

Vladajuće stranke, pak, ističu da je održavanje parlamentarnih izbora već na jesen politički celishodno jer je Crna Gora krajem juna počela pristupne pregovore sa Evropskom unijom o članstvu u toj zajednici. Stoga je, prema objašnjenju, važno da završnu fazu evropskih integracija vodi vlada sa punim mandatom, vlada koja će biti izabrana nakon novih parlamentarnih izbora.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je, nakon glasanja o skraćenju mandata, rekao da će ovaj parlament "dobiti ne malo parče istorije", jer je, kako je objasnio, u vreme njegovog mandata Crna Gora počela pristupne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Krivokapić je takođe kazao da sadašnji sastav parlamenta, posle skraćenja mandata, ima ograničen politički, ali ne i pravni kapacitet, što znači da će moći da održava sednice do novih izbora.

 

Napisao: Ilija Despotović, dopisnik agencije Beta i EurActiv.rs

Foto: Wikimedia

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA