U BiH za sada bez dogovora o slučaju Sejdić-Finci      

Objavljeno : 13.07.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Lideri sedam vodećih političkih partija u BiH 13. jula su se u Banjaluci dogovorili o uspostavljanju mehanizma koordinacije, što je Brisel postavio kao jedan od osnovnih uslova za dalji napredak BiH ka članstvu u Evropskoj uniji. Kada je u pitanju sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", što je, takođe, jedan od zahteva Brisela, dogovor nije postignut, ali su definisana dva rešenja. Da bi ostvarila napredak na putu ka EU, BiH treba da do novembra svoj Ustav uskladi sa tom presudom, kao i da preduzme još nekoliko koraka, koji će joj omogućiti da podnese zahtev za članstvo u EU.

 

Lideri "sedmorke" su se dogovorili da Savet ministara BiH, entitetske vlade, kantonalne vlade i Vlada Brčko distrikta treba odmah da otpočnu prikupljanje odgovora na listu pitanja EU, koja se odnose na javne nabavke i zaštitu okoline. Kako je precizirano, radna verzija odgovora treba da bude pripremljena do 15. septembra, a da bi celi proces bio okončan do kraja oktobra, kako je to dogovoreno na nedavnom sastaku u Briselu.

 

Odlučeno je da i da se Savet ministara BiH, entitetske vlade i vlada Brčko distrikta do 31. avgusta dogovore o mehanizmu koordinacije različitih nivoa vlasti u skladu sa "mapom puta", dogovorenom 27. juna u Briselu.

 

BiH je, takođe, obavezna da u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci", iz Ustava i Izbornog zakona izbaci diskriminatorske odredbe kojima se pripadnicima nacionalnih manjina onemogućava kandidovanje za Predsedništvo i Dom naroda parlamenta BiH.

Background

U Briselu je 27. juna 2012. postignut dogovor o koracima koje BiH treba da preduzme da bi mogla da podnese zahtev za članstvo do kraja godine. BiH će u tom cilju morati da izmeni Ustav u skladu sa presudom u slučaju "Sejdić/Finci" i obezbedi koordinisano usklađivanje sa zakonodavstvom EU na celoj svojoj teritoriji. Moraće i da uspostavi mehanizam koordinacije koji treba da joj omogući da usaglasi stavove o pitanjima na putu ka EU i tako govori "jednim glasom" u tom procesu.

 

U okviru dogovorene "mape puta" postavljeni su i rokovi za korake, koji će BiH omogućiti, ako ih ispuni, da do 30. novembra podnese zahtev za članstvo u EU, kao i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridurživanju. BiH je jedina zemlja Zapadnog Blakana koja još to nije učinila, a bilo kakvo napredovanje na putu ka EU je dugo kočio zastoj u formiranju vlasti na nivou BiH.

 

Usklađivanje sa presudom u slučaju "Sejdić/Finci" je ključan element za odluku Saveta EU o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

 

Dogovor o tome nije postignut, ali su predložena dva rešenja. Prvi predlog zagovaraju stranke iz RS i on podrazumeva izbor članova Predsedništva BiH direktno na izborima, dok stranke iz Federacije BiH zagovaraju izbor članova Predsedništva posredno, u državnom parlamentu.

 

"Predlozi jesu različiti, a kompromisno rešenje bi bilo da se prihvati različit način izbora članova Predsedništva, ali to pitanje ostaje otvoreno", rekao je novinarima lider SDS-a Mladen Bosić, koji je bio organizator sastanka.

 

Stranka demokratske akcije (SDA) protivi se asimetričnom rešenju, prema kojem bi članovi Predsedništva BiH u dva entiteta birali na različite načine - u RS nesposredno na izborima, a u Federaciji BiH posredno, u parlamentu.

 

Dan ranije, predsednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i predsednik HDZ BiH Dragan Čović su rekli da su spremni da se sprovede odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

 

Oni su rekli 12. jula posle njihovog sastanka da je za njih prihvatljiv asimetrični model izbora članova Predsedništva BiH.

 

Sastanku "sedmorke", čiji je domaćin bio lider SDS-a Mladen Bosić, prisustvovali su i lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a Zlatko Lagumdžija, HDZ-a Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SBB-a Fahrudin Radončić.

 

Autor: Ljiljana Kovačević, dopisnica Bete iz Banjaluke, i EurActiv.rs

Foto: sxc.hu

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA