Popis stanovništva u BiH u aprilu 2013.      

Objavljeno : 03.07.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, prvi od rata u toj zemlji, biće obavljen u aprilu 2013. godine, a za njegovo sprovođenje biće potrebno oko 20.000 popisivača i između 2 i 2,5 miliona evra. Reč je o prvom popisu u BiH nakon više od 20 godina i delikatnom zadatku nakon rata od 1992. do 1995. koji je u potpunosti izmenio demografsku sliku zemlje. U organizaciji popisa u BiH će pomoći i evropska statistička služba Eurostat. Od zemalja Zapadnog Balkana popis još nije sproveden u Makedoniji.

 

Popis u BiH će biti obavljen u aprilu 2013. godine i koštaće između četiri i pet miliona maraka (KM), rekao je direktor Eurostata Piter Everers (Pieter Everaers), koji boravi u BiH. Everers je kazao da su potrebna dva do tri evra po stanovniku za popis i dodao da je popis stanovništva u svakoj zemlji svojevrsna investicija budući da prikupljene informacije imaju veliku vrednost jer se na osnovu njih mogu uraditi mnoga planiranja.

 

On je 2. jula razgovarao s ministrom finansija i trezora BiH Nikolom Špirićem koji je kazao da je Fiskalni savet BiH donelo odluku da se u op[tem fiskalnom okviru za razdoblje 2012-2014. kroz budžete planiraju sredstva za finansiranje popisa stanovništva u BiH.

 

Planirano je i da se direktor Eurostata sastane s direktorima agencije za statistiku BiH i entitetskih zavoda za statistiku kako bi razmotrio pripreme za popis i rezultate prve misije o proceni popisa koju je uradio Upravni odbor Međunarodne posmatračke operacije (MPO).

 

Zadatak Upravnog odbora MPO-a u BiH je da nadgleda celokupno sprovođenje popisa s tehničke strane kao i da prati sve faze popisa. Memorandum o razumevanju između Evropske komisije, Saveta Evrope i Saveta ministara BiH o Međunarodnoj posmatračkoj operaciji (MPO) za popis stanovništva i domaćinstava u BiH potpisan je 18. aprila 2012.

Background

U Srbiji je popis sproveden od 1. do 20. oktobra 2011. Prema podacima popisa, broj stanovnika se smanjio za 377.000 ili 5% u odnosu na popis iz 2002, i u Srbiji sada živi 7.120.666 ljudi. Broj stanovnika se smanjio zbog negativnog prirodnog priraštaja, ali i zbog bojkota popisa Albanaca sa juga centralne Srbije. Različiti podaci o stanovništvu prema nacionalnosti, veroispovesti, polu ili starosti objavljivaće se u drugoj polovini 2012, a svi podaci će biti poznati u 2013.

 

Prilikom usvajanja rezolucije o BiH u Evropskom parlamentu u martu, evropski komesar za proširenje Štefan File je naglasio da EU od BiH "vrlo jasno traži da se popis stanovništva jako dobro tehnički pripremi... pošto je popis neophodan za budući ekonomski razvoj".

 

U BiH je poslednji put popis stanovništva sproveden 1991. Prema tadašnjem popisu, u BiH je živelo 4,377 miliona stanovnika, od toga 43,47% muslimana, 31,21 % Srba, 17,38% Hrvata, dok su ostatak činili pripadnici manjinskih naroda.

 

U ratu u BiH je poginulo oko 100.000 osoba a više od dva miliona ljudi je izbeglo ili raseljeno.

 

Političke stranke nisu dugo mogle da se dogovore o načinu sprovođenja popisa, a sporile su se pre svega oko statističkih reigona, kao i oko toga kako će se formulisati pitanja o etničkoj i verskoj pripadnosti ili jeziku.

 

Usvajanje zakona o popisu koji je bio obaveza BiH na putu ka EU, kasnilo je i zbog dugoog formiranja vlasti na nivou BiH nakon izbora održanih u oktobru 2010. Formiranje vlasti na svim nivoima okončano je tek početkom 2012. i Parlament BiH je konačno u februaru usvojio zakon o popisu kojim previđa da se održi u aprilu 2013.

 

Većina zemalja Zapadnog Balkana je, poput članica EU, sprovela popise tokom 2011. Osim BiH, popis nije održan u Makedoniji. Popis je u toj zemlji u oktobru prošle godine obustavljen a prikupljeni rezultati poništeni zbog neslaganja oko pitanja popisivanja Albanaca koji žive u inostranstvu duže od 12 meseci. Tada je najavljeno da će se novi popis održati 2012. ali još nije precizirnao kada će se sprovesti.


Izvor: Beta i AFP

Foto: sxc.hu

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA