EIB: 35 miliona evra za puteve u Albaniji      

Objavljeno : 15.06.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je Albaniji 11. juna kredit od 35 miliona evra za izgradnju obilaznice oko grada Fier koji se nalazi blizu obale u centralnoj Albaniji. Fier je jedan od najvažnijih gradova: ima oko 80.000 stanovnika i poznat je kao sedište naftne i hemijske industrije. U poslednjih 10 godina EIB je u Albaniji najviše finansirala izgradnju puteva. Stanje saobraćajnica, naročito lokalnih, u ovoj zemlji je loše, stoji u savetima koje američko i britansko ministrastvo spoljnih poslova daju svojim državljanima koji žele da putuju u Albaniju.

 

Ovaj kredit je jedna od najvećih finansijskih operacija koje je EIB ikada imala sa Albanijom. Projektom je predviđena izgradnja 22 kilometra puta sa četiri trake oko grada Fier. Ovo je poslednja neizgrađena deonica na glavnom severno-južnom pravcu između glavnog grada Tirane, drugog najvećeg grada Drača i Grčke, pri čemu je EIB već finansirala kompletnu izgradnju deonice Leven-Valona i Fier-Tepelene.

 

Cilj izgradnje obilaznice je da skrati vreme putovanja i poboljša bezbednost, kao i da podstakne naseljavanje i smanji zagađivanje okoline u Fieru.

 

Ovaj put povezuje Albaniju sa susedom u EU – Grčkom i smešten je na panevropskom Koridoru 8 koji povezuje Bari, Valonu, Tiranu, Skoplje, Sofiju i Burgas. Kako se navodi u saopštenju, izgradnju će delom finansirati i Evropska banka za obnovu i razvoj.

 

Procenjuje se da će obilaznica tokom trogodišnjeg perioda izgradnje godišnje upošljavati 1.550 novih radnika, što će se pozitivno odraziti na albansko tržište rada.

 

Od 2000. EIB je odobrila preko 300 miliona evra zajmova Albaniji, i to najveći deo za izgradnju putne mreže. Pre dve godine banka je Albaniji odobrila zajam od 50 miliona evra za izgradnju regionalnih i lokalnih puteva. Ukupna vrednost projekta procenjena je na 140 miliona evra, s tim da će ostatak od 90 miliona evra finansirati Evropska komisija i EBRD.

 

Prema oceni odeljenja britanskog Ministarstva spoljnih poslova koje daje savete britanskim državljanima u inostranstvu, putevi u Albaniji su loši, naročito lokalni.

 

Zimi su planinski putevi prekiveni snegom i ledom, a leti se topi asfalt zbog čega su putevi klizavi. Ulično osvetljenje u gradovima se isključuje zbog restrikcija. Ne postoji nacionalna služba za pomoć na putu pa se savetuje da vozač sa sobom ima alat, rezervni točak, lokalni rečnik, prvu pomoć, malo hrane i vode.

 

U izveštaju o napretku Albanije Evropske komisije za 2011 navodi se da su javne investicije najviše bile usmerene na izgradnju putne infrastrukture. Procenjeno je da će troškovi izgradnje nove trake između Tirane i Elbasana iznositi 270 miliona evra. Ovaj projekat će se uglavnom finansirati iz povoljnih kredita međunarodnih finansijskih institucija.

 

Komisija ocenjuje da je neophodno dodatano ulaganje u infrastrukturu kako bi se privukli investitori. Komisija je takođe navela da zabrinutost izaziva loše održavanje puteva i nelegalna gradnja duž saobraćajnica.

 

Izvor: EurActiv.rs

Foto: Sxc.hu

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
18.07.2017, Obrenovac/Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
27.06.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite prirodne sredine i Delegacija EU
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA