Posle 20 godina ponovo let Beograd-Split      

Objavljeno : 01.06.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Posle više od 20 godina 1. juna su obnovljeni letovi između Beograda i Splita, sletanjem oko 14 časova aviona hrvatske aviokompanije Kroacija erlajnz (Croatia Airlines) na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu. Avio linija Beograd - Dubrovnik prvi put je uspostavljena u julu 2009, posle 18 godina. Ovaj let je prošao u atmosferi skandala jer srpska aviokompanija tada nije imala trajne dozvole za sletanje u poznato jadransko letovalište. Uz to, na ovoj relaciji se i prethodnih godina dešavalo da se letovi otkazuju. Hrvatski avioprevoznik je zainteresovan za povezivanje Beograda i Zagreba, ali taj let još uvek nije isplativ.

 

Kroacija erlajnz će na sezonskoj liniji Beograd-Split leteti od 1. juna do 28. septembra dva puta sedmično - ponedeljkom i petkom. Avion iz Splita će poletati ponedeljkom u 13.00, a petkom u 13.10, a u Beograd će sletati u 14.05, odnosno u 14.15, dok će iz Beograda za Split polaziti ponedeljkom u 14.40, a u Split sletati u 15.45, dok će petkom poletati u 14.50, a sletati u 15.55.

 

Komercijalni direktor Kroacija erlajnza Tonko Rilović kazao je na konferenciji za novinare da je prema analizama te kompanije, let Beograd-Split komercijalan, isplativ i da ima tržišni potencijal i budućnost da bude tokom cele godine.

 

Prema njegovim rečima, ove godine let na toj relaciji je sezonski, dva puta sedmično, ali od narednog leta linija će biti ojačana "sa tendencijom da preraste tokom cele godine". Beogradski aerodrom je ranije najavio da će na toj liniji saobraćati turbo-elisni avion kanadske proizvodnje "bombardije K400" (Bombardier Q400) kapaciteta 76 sedišta.

 

Za liniju Beograd-Split, Kroacija erlajnz je ponudila promotivne cene karata i u jednom pravcu karta košta 94 evra, a povratna od 126 evra, kazao je on. Rilović je naglasio da Kroacija erlajnz razmišlja da uvede i liniju Beograd-Zagreb, dodajući da ta linija još nije isplativa, ali će se razgovarati sa Jatom o tome.

 

Portparol hrvatske aviokompanije Davor Janušić je u januaru izjavio da ta kompanija ne planira da ove godine uvede letove na liniji Beograd-Zagreb. Time je on demantovao glasine u medijima da će biti obnovljeni letovi na toj liniji.

 

Hrvatska aviokompanija Kroacija erlajnz ima 13 aviona, od čega četiri "erbasa A319", tri "erbasa A320" i šest turbo elisnih "daš 8-kju400".

 

Redovne letove između Beograda i Splita 2. jula počeće da obavlja i Jat ervejz (Jat Airways), takođe dva puta sedmično. Jat će ovog leta, uz Split, Beograd povezati sa još dva grada na hrvatskom primorju - Pulom i Dubrovnikom.

 

Aviosaobraćaj sa Dubrovnikom srpska aviokompanija Jat ervejz obnovila je 2. jula 2009, posle 18 godina pauze. Saobraćaj na liniji Beograd-Dubrovnik obustavljen je 6. avgusta 1991. godine zbog rata. Dubrovnik je vazdušnom linijom sa Beogradom prvi put povezan sredinom 1936. godine, kada je avioprevoznik Kraljevine Jugoslavije Aeroput otvorio liniju Beograd-Sarajevo-Dubrovnik.

 

Podsećanja radi, obnavljanje linije Beograd-Dubrovnik propraćeno je skandalom jer je Jat Airways obustavio prodaju karata budući da je imao dozvole Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske samo za prva dva dana najavljenog leta. Kako je objasnio ondašnji predsednik Upravnog odbora Jata Saša Vlaisavljević, problem je bio to što Hrvatska i Srbija nemaju potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju.

 

Kako je tada dodao, trebalo bi da bude rešen problem poletanja aviona sa aerodroma u Osijeku jer avioni prilikom poletanja ulaze pet kilometara na teritoriju Srbije.

 

Putnici mogu do Splita i vozom. Ovogodišnji sezonski voz "Jadran ekspres" će polaziti iz Beograda svakog petka u 15.16 sati, a iz Splita svake subote u 18.43 sati, najavljeno je iz Železnica.

 

Karte se prodaju po "globalnoj ceni" koja uključuje kartu sa rezervacijom mesta, sedište, ležaj ili postelja, i za koju ne važe nikakve druge povlastice. Vozna karta u jednom smeru na relaciji Beograd-Split ili Split-Beograd, u vagonima za sedenje košta 37,50 evra, a sa ležajevima 45 evra. Za putovanje u "turist kabini" karta je 50 evra, u "dabl" 60, dok za "singl kabinu" treba izdvojiti 80 evra.

 

Karta od Beograda do Knina ili od Knina do Beograda u vagonima za sedenje iznosi 32,50 evra, a u kušet kolima 40 evra.

 

Izvor: EurActiv.rs, Beta

Foto: Sxc.hu

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA