Crna Gora: Zeleno svetlo EK za pregovore      

Objavljeno : 23.05.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropska komisija (EK) preporučila je 22. maja da se u junu ove godine sa Crnom Gorom otvore pregovori o pristupanju EU. Konačnu odluku o tome treba da donesu ministri na Savetu opštih poslova krajem juna, a za to je, kao za svaku odluku o proširenju, potreban konsenzus. Glavni pregovarač Crne Gore sa EU ocenio je za podgorički list Pobjeda da Crna Gora treba da bude zadovoljna odlukom Komisije, kao i da je očekuje veoma intenzivan period na putu ka EU.

 

U izveštaju se navodi da se Crna Gora dovoljno uskladila sa kriterijumima za članstvo da bi počela pristupne pregovore. Ističe se, međutim, da je dalji napredak u u oblastima vladavine prava i osnovnih prava potreban i da će Komisija tokom pregovora posebno voditi računa o potrebnom daljem napretku u borbi protiv korupcije i organizovanom kriminalu.


Konkretno, kada je reč o borbi protiv korupcije navodi se da je izmenama Zakona o radu iz novembra 2011. godine završen pravni okvir za zaštitu takozvanih "uzbunjivača", koji ukazuju na korupciju i zloupotrebe. TIm izmenama omogućena je i njhova zaštita u privatnom sektoru. U Srbiji se na takv propis još čeka.

 

Pored toga, izmenama Zakona o finansiranju političkih partija iz decembra prošle godine regulisane su nefinansijski doprinosi i ograničene članarine na najviše 10% godišnjih prihoda godišnje. Finansijske izveštaje stranaka i ižveštaje o troškovima kampanje kontroliše Državna revizorska institucija, dok je Državan izborna komisija zadužena za nadzor i primenu drugih aspekata zakona.

 

Ti mehanizmi kontrole stranaka, međutim, treba da budu unapređeni, a Komisija traži i promenu kaznenog sistema, koji se smatra nedovoljno strogim da bi predupredio prekršaje.

Background

Crna Gora je status kandidata dobila u decembru 2010, a preporuku Komisije za otvaranje pregovora ove godine. Evropski savet je, prema zaključcima sastanka od 9. decembra, zadužio Savet ministara EU da "istraži napredak Crne Gore u primeni reformi, posebno kada je reč o kriminalu, vladavini zakona i temeljnim pravima, a naročito u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala". Komisija je ovim iizveštajem ponovo preporučila otvaranje pregovora, a odluka se očekuje krajem juna.

 

Ističe se između ostalog da je i dalje otvoreno pitanje slučajeva korupcije na visokom nivou. Iako su zabeleženi slučajevi suđenja i presuda osobama koje su bile na visokim funkcijama, poput afere Zavala i kojo je umešan i bivši gradonačelnik Budve, potrebno je "sistematski" raditi na tome.

 

Među oblastima na koje će Crna Gora morati da obrati pažnju navodi se i rešavanje slučajeva organizovanog kriminala, stvaranje uslova za istraživačko novinarstvo, kao i jačanje mera za sprečavanje korupcije u pravosudnom sistemu.

 

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Andrija Pejović rekao je za podgoričku Pobjedu da Crnu Goru očekuje veoma intenzivan period na putu ka EU. Kako je naveo, počeli su skrininzi, odnosno detaljno "snimanje" stanja u pregovaračkim poglavljima 23. i 24, na kojim će se predstaviti crnogorsko zakonodavstvo u oblasti slobode, pravde i bezbednosti, pravosuđa i temeljnih prava.

 

Početkom juna će se održati sastanak Nadzornog odbora za program finansijske podrške EU na kojem će se razmatrati uspešnost sprovođenja projekata, kao i pripreme za buduće korišćenje fondova u uskoj vezi s novom i zahtevnijom fazom integracije.

 

"Nakon toga sledi sastanak ministara opštih poslova EU kad će se odlučiti o početku pregovora sa Crnom Gorom. U slučaju pozitivne odluke, slijedi održavanje međuvladine konferencije i usvajanje pregovaračkog okvira i generalne pozicije Crne Gore", rekao je Pejović. "Ako sve bude išlo kako treba, tokom kiparskog predsedništva u drugoj polovini ove godine nas očekuje formiranje radnih grupa i održavanje mnoštva skrininga u skladu sa kalendarom koji ćemo dogovoriti s Evropskom komisijom", kazao Pejović.

 

On je ocenio da Crna Gora može da bude "izuzetno zadovoljna" konsenzusom u Evropskoj komisiji o napretku Crne Gore, kao i da izveštaj sadrži "jasan prikaz konkretnih rezultata".

 

Izvor: EurActiv.rs

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
18.07.2017, Obrenovac/Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
27.06.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite prirodne sredine i Delegacija EU
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA