Počelo suđenje u najvećoj korupcijskoj aferi u Hrvatskoj      

Objavljeno : 16.04.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Čitanjem optužnice u Županijskom sudu u Zagrebu 16. aprila je počelo suđenje bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu i donedavno vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) u jednoj od najvećih korupcijskih afera u zemlji "Fimi-media". Na optuženičkoj klupi prvi put se našla i jedna politička stranka, trenutno najveća opoziciona u Hrvatskoj.


Sanader i HDZ terete se da su zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra preko privatne marketinške agencije Fimi-media. Oko 4 miliona evra navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera.

 

Osim Sanadera i HDZ-a, optuženi su i bivši funkcioneri te stranke - portparol Ratko Maček, rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, kao i vlasnica privatne firme "Fimi-media", po kojoj je slučaj i dobio ime, Nevenka Jurak.

 

Barišić, nekada bliski Sanaderov prijatelj, Pavošević i Jurak priznali su krivicu na pripremnom ročištu, ali se nisu nagodili s tužilaštvom, kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s Fimi medijom, takođe "izvlačio" novac. Lončar-Papeš osuđena je na 11 meseci zatvora, Dimić na  šest meseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna. Advokati Barišića, Pavošević i Jurak najavili su da će tokom postupka pokušati da umanje krivicu, jer tvrde da su sve radili po nalogu Sanadera, koji je tada bio šef HDZ-a i vlade.

 

Prvooptuženi Sanader i njegov nekadašnji bliski saradnik Ratko Maček negirali krivicu, kao i HDZ.

 

Sanader je prošlog petka rekao novinarima da u još jedan sudski proces, koji je, kako je rekao, namešten i politički motivisan ulazi spreman, jer ima najbolju odbranu i argumente. "Oni koji idu protiv i nameštaju celu priču priznaju da su učinili nedela, da su kršili zakon, da su kriminalci. A onda samo kažu to mi je rekao Sanader da napravim. To je toliko providno i jeftino", ocenio je bivši premijer.

 

Suđenje se odvija pred većem sudije Ivane Čalić koja je, između ostalog, osudila ubice novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.

Za početak suđenja vlada nešto manje interesovanje medija nego kada je počelo prvo suđenje bivšem premijeru u slučaju ratnog profiterstva. Čitanje optužnice uživo su prenosile hrvatske nacionalnetelevizije, a reč je o jednoj od najopsežnijih optužnica u istoriji Hrvatske, napisanoj na oko 500 stranica.

 

Odbrana je predložila oko 200 svedoka, a tužilaštvo oko 350, aliće se o tome odlučiti tokom postupka. Očekuje se da će tokom suđenja biti ispitana i aktuelna šefica HDZ-a i bivša premijerka, koja je nasledila Ivu Sanadera, Jadranka Kosor, ali i brojni političari, preduzetnici i ekstradanjaci koji su navodno dobijali novac iz crnog fonda HDZ-a.

 

Iz optužnice zbog nezakonitog punjena "crnog fonda" HDZ-a proisteklo je još nekoliko optužnica među kojima i protiv bivšeg ministra policije Ivice Kirine, kao i bivših čelnika nekoliko javnih preduzeća.

 

Rasprave u slučaju "Fimi-media" odvijaće se svakog ponedeljka i utorka budući da se Sanaderu istovremeno sudi i u slučajevima ratnog profiterstva u slučaju Hipo banka (Hypo) i navodnog primanja mita od mađarskog MOL-a.

 

Piše: Mirjana Vujović Đurak, dopisnica agencije Beta iz Zagreba

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA