Brzi ulazak Srbije u EU doprinosi bezbednosti Evrope      

Objavljeno : 13.04.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je 13. aprila, na neformalnoj konferenciji o bezbednosti Globsek u Bratislavi, da je u hrvatskoj spoljnoj politici i dalje ključna podrška Srbiji i susedima na zapadnom Balkanu da što pre uđu u Evropsku uniju. Drugi dan trodnevnog skupa počeo je predsedničkim panelom, na kome su se Josipović, predsednik Slovenije Danilo Tirk i slovački predsednik Ivan Gašparovič složili da ne sme da se dopusti da ekonomski problemi EU potisnu u drugi plan suštinu evropskog projekta - činjenicu da je EU nastala kako bi se izbegli budući ratovi.


"Nema veće vrednosti od mira, bezbednosti i stabilnosti", kazao je Josipović i nabrojao glavne probleme na zapadnom Balkanu potekle iz vremena ratova, uz naglasak na tome da te zemlje pitanja granica, raseljenih i nestalih lica i sukcesije sada rešavaju susedskom saradnjom. "Dobrim odnosima sa susedima gradimo dobru budućnost za našu decu. Prošle godine odnosi su bili mnogo, mnogo bolji nego pre nekoliko godina. Ključno u hrvatskoj spoljnoj politici ostaje da podržimo susede da uđu u EU što brže", rekao je Josipović.

Hrvatski predsednik apelovao je i na Slovačku i na Sloveniju da maksimalno pomognu Srbiji i drugim zemljama jugoistočne Evrope koje su krenule u evropsku integraciju da što pre sprovedu potrebne reforme i kvalifikuju se za ulazak u Uniju.


Prihvatanje Hrvatske kao 28. članice EU od naredne godine, prema oceni Josipovića, nije samo signal optimizma za EU da je evropska ideja i dalje atraktivna, već i važan signal za hrvatske susede u regionu da je Unija otvorena za svaku zemlju koja sprovede reforme i krene u transformaciju u moderno evropsko društvo.

U predsedničkom panelu na konferenciji, slovački, slovenački i hrvatski predsednik složno su ocenili da EU i SAD zajedno u NATO, bez obzira na to što su preokupirane ekonomskim problemima, zaduženjem, konsolidacijom javnih finansija i fiskalnim paktom, ne smeju da potisnu u drugi plan pitanje realne bezbednosti i Evropu ne kao ekonomski, već kao pre svega mirovni projekat.

Veliki deo debata na sedmom Globseku, koji od 12. do 14. aprila organizuje Slovačka atlantska komisija u saradnji sa ministarstvima inostranih poslova Slovačke i Češke i fondom Višegradske grupe, posvećen je zapadnom Balkanu. Druga velika tema ovogodišnje konferencije je "arapsko proleće".

Na tom tradicionalnom neformalnom forumu za razmenu mišljenja i stavova o ključnim izazovima bezbednosti starog kontinenta ove godine
učestvuje više od 500 zvaničnika, političara, diplomata, naučnika i stručnjaka.

Piše: Daša Pavlović, dopisnica Agencije Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA