File: Krajnji čas u BiH za vladu i reforme      

Objavljeno : 09.11.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da je "kucnuo krajnji čas za formiranje nove vlade" na nivou Bosne i Hercegovine kako bi se sprovele ustavne promene, popis stanovništva i reforme i na taj način otklonio zastoj u približavanju te zemlje Evropskoj uniji. Od tih koraka, kako je File istakao 8. novembra u Evropskom parlamentu, zavisi i da li će članice EU u decembru odobriti da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH stupi zvanično na snagu. Evropski komesar je dodao da su preduzeti koraci kako bi se omogućilo da BiH iskoristi sredstva iz pretpristupne pomoći IPA za ovogodišnje projekte.


File je, u izlaganju poslanicima Evropskog parlamenta "prijateljima BiH", i u prisustvu šefa diplomatije BiH Svena Alkalaja, naglasio da "svi moramo snažno delati kao partneri kako bismo zajamčili da ta zemlja (BiH) neće zaostati za ostatkom regiona".

 

Evropski komesar za proširenje je ukazao na oktobarski godišnji izveštaj Evropske komisije o BiH u kojem se navodi da "i dalje nema otklona u političkom i institucionalnom zastoju" u toj zemlji. "Bosna i Hercegovina nema vladu u državnoj ravni, a nema napretka u programu reformi u cilju približavanja te zemlje EU".

Background

Bosna i Hercegovina je 16. juna 2008. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a proces ratifikacije tog sporazuma je završen u februaru 2011. kada ga je ratifikovala Francuska. Ostaje da ga potvrdi Savet EU i da nakon objavljivanja u službenom listu stupi zvanično na snagu. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja još nije ni podnela zahtev za članstvo u EU.

 

Od 2007. godine, Bosni i Hercegovini je do sada dodeljeno 295 miliona evra pomoći iz pretpristupnih fondova EU. U periodu od 2007. do 2013. godine, Bosna i Hercegovina ima pravo na pomoć EU u vrednosti više od 660 miliona evra. Evropska komisija je u avgustu i u septembru upozorila da neće isplatiti novac Bosni i Hercegovini ove godine ukoliko se ne postigne dogovor različitih nivoa vlasti o projektima koji će se finansirati. Kako je tada najavljeno, novac bi mogao biti preusmeren za neke programe na Zapadnom Balkanu.

 

File je primetio da od toga zavisi hoće li članice EU u decembru odlučiti da stave na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

 

Evropski komesar je podsetio da je Evropska komisija pokrenula mehanizme za to da Bosna ipak dobije sredstva od sto miliona evra iz pretpristupnog EU fonda IPA i za rešavanje ovogodišnjih problema. Potom, po njegovim rečima, sledi sastanak na kojem će se odlučivati o prilivu sredstava iz programa IPA za 2012-2013. Dodao je da Evropska komisija radi i na pospešenju energetske situacije i saobraćaja u Bosni.

 

"Ali šta god mi učinili, Bosni i Hercegovini možemo pomoći samo ako ona sama sebi pomogne", napomenuo je evropski komesar za proširenje.

 

File je predočio da je u Bosni nužno da se postigne konsenzus o zajedničkom radu, tako da to nadilazi entitete i političke stranke, isto kao i "jednoglasan stav da se poboljšaju životni uslovi građana i njima i njihovoj deci obezbedi bolja budućnost".

 

U prilog tome da su politički predstavnici dokazali da ima načina za napredak kad postoji volja, svedoče sprovedene teške reforme za dobijanje režima bez viza EU za putovanja državljana BiH, dodao je File. On je ukazao na dobre primere usvanja zakona o državnoj pomoći i pripremama da se primene zahtevi Saveta Evrope za ravnopravnost građana.

 

Pokrenut je i strukturni dijalog EU i BiH oko reforme pravosuđa, a Evropska komisija je učinila bitan napredak u svom ojačanom prisustvu u Bosni postavljanjem jedinstvenog šefa delegacije i specijalnog predstavnika EU u Sarajevu.

 

File je u obraćanju "prijateljima BiH u Evropskog parlamenta" poručio da se "sad mora zajednički iskoristi vreme za nužne korake koji bi Bosnu i Hercegovinu uveli u evropsku eru".

 

Izvor: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA