Junker Pensu: Ako EU propadne, na Balkanu će biti rata      

Objavljeno : 24.03.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je američkog potpredsednika Majka Pensa na još jedan rat na Zapadnom Balkanu ako EU kolabira, uključujući kao posledica Trampovog ohrabrivanja članica da posle Bregzita izađu iz EU. Pens je bio u Briselu još 20. februara ali je detalje razgovora otkrio Junker u ekskluzivnom intervjuu za Fajnenšel tajms objavljenom 24. marta.

 

"Rekao sam potpredsedniku (Pensu): 'Ne govori to. Ne pozivaj druge da izađu jer ako EU propadne, imaćete novi rat na Zapadnom Balkanu", kazao je Junker.

 

Predsednik Komisije rekao je da je važno da se zemljama u regionu ponudi perspektiva članstva u EU: "Ako ih ostavimo same - Bosna i Hercegovina, Republika Srpska (srpski entitet BiH), Makedonija, Albanija, sve te zemlje - imačemo ponovo rat".

 

Jugoslovenski ratovi bili su niz etnički zasnovanih konflikata koji su se vodili od 1991. do 2001. na teritoriji bivše Jugoslavije.

 

Često ih navode kao najsmrtonosnije od Drugog svetskog rata i poznati su po ratnim zločinima, uključujući etničko čišćenje, zločine protiv humanosti i silovanja.

 

Jugoslovenski ratovi takođe su bili poniženje za EU jer je uloga SAD u njihovom okončanju, iako kontroverzna, bila odlučujuća.

 

Situacija na Zapadnom Balkanu izaziva sve veću zabrinutost i bila je u fokusu samita EU održanog 8-9. marta.

 

Junker je takođe rekao da planira da poseti Vašington sledećeg meseca dodajući da nije siguran da li će se sresti sa Trampom.

 

"Pokušavaju to da dogovore, ali on ima druge prioritete. Između ostalog, on ne razume ništa o Evropi", rekao je Junker i dodao: "Razgovarao je telefonom sa Tuskom (predsednikom Evropskog saveta) i mislio da sam to ja".

 

Izvor: EurActiv.com

Foto: Evropska komisija

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA