Svilanoviću nagrada za promociju ekonomske saradnje u regionu      

Objavljeno : 02.12.2016. Štampa El. pošta bookmark
 

Centralnoevropska fondacija (CEF) dodelila je Goranu Svilanoviću nagradu dr Elmer Hantos u znak priznanja za napore uložene na unapređenju saradnje u regionu na dužnosti sadašnjeg generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju (RCC), u potpunosti uvažavajući njegov prethodni rad kao ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore (2000-2004), predsedavajućeg Prvog radnog stola za demokratizaciju i ljudska prava (2004-2007) Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu i člana Visoke nadzorne grupe Pakta stabilnosti, te koordinatora ekonomskih i ekoloških aktivnosti OEBS-a (2008-2012).


CEF je pohvalio Svilanovića za njegov rad i aktivnosti u sklopu Saveta za regionalnu saradnju na unapređenju međusobne saradnje i integracije jugoistočne Evrope te promociji razvoja u regionu, što se odlično uklopilo sa njihovim ciljem unapređenja ekonomske saradnje u centralnoj i istočnoj Evropi.

 

"Saradnja izvan granica, političkih razlika i različitih gledišta je prirodno stanje. Promocija regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi, regionu iz koga dolazim, kao i unutar centralne i istočne Evrope, predstavlja izazov, ali isto tako i zadovoljstvo, znajući koliko zajedničkih interesa imamo, koliko toga dijelimo, ali i koliko toga možemo naučiti jedni od drugih", rekao je Svilanović zahvaljujući se na ukazanoj časti.

 

Zvanična ceremonija uručenja nagrade trebalo bi da se održi u maju 2017. godine u Beogradu.

 

Dr Elmer Hantos je bio mađarski ekonomski stručnjak koji se zalagao za uspostavljanje ekonomske i trgovinske unije zemalja Podunavlja. Hantos je osnovao ekonomske institute u Beču, Budimpešti, Brnu i Ženevi.

 

Nagrada koja nosi njegovo ime dodeljuje se na godišnjem nivou osobi, osobama ili organizaciji za izvanredna dostignuća na unaprijeđenju ekonomske saradnje u centralnoj i istočnoj Evropi.

 

Nagradu daje Centralnoevropska fondacija iz Ciriha, Švicarska. Među prethodnim laureatima su Đerđ Konrad, Adam Mihnik, Erhard Busek i Vaclav Havel.

 

Saopštenje Saveta za regionalnu saradnju

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA