EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Bez poskupljenja struje do kraja godine    

Objavljeno : 17.08.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Struja u Srbiji, prema najavama nove ministarke energetike Zorane Mihajlović, neće poskupeti ove godine, a odluka o uvođenju perioda jeftine struje tokom dana trebalo bi da bude doneta krajem avgusta ili početkom septembra. Kada je reč o prenosu nadležnosti za utvrđivanju cena struje na Agenciju za energetiku, što je prediviđeno za oktobar, Mihajlovićeva je rekla da će postupati u skladu sa zakonom, ali je ocenila da to mora biti u potpunosti nezavisna i stručna agencija. U intervjuu za agenciju Beta, ona je posebno kritikovala rad Elektroprivrede Srbije (EPS) i najavila preispitvanje poslovanja i planova te kompanije.

 

Ministarka za energetiku, razvoj i životnu sredinu Zorana Mihajlović izjavila je da se ne planira poskupljenje struje do kraja godine. "Plan je da cena električne energije ne ide gore u narednom periodu", kazala je ona za Betu, ali je dodala da se ne može tačno reći da li poskupljenja neće biti do 1. decembra ili do 1. januara sledeće godine.

 

Mihajlovićeva je kazala da je sada glavni zadatak priprema za grejnu sezonu. Ona je najavila da će u naredna dva dana odrediti koliki uvoz struje je potreban Srbiji i da će insisitrati da se struja nabavlja direktno od proizvođača. Ministarka je kazala da je suša jedan od objektivnih razloga za nedostatak struje, ali i da postoje problemi lošeg upravljanje EPS-om.

 

Ona je dodala da je Ministarstvo iz medija saznalo da je potreban uzvoz struje, a zatim od EPS-a dobilo zahtev za uvoz i naglasila da su loše planirani remonti jedan od razloga za uvoz struje. Najavila je da će Ministarstvo energetike tražiti izveštaj o remontima i planovima EPS-a, kao i reviziju svih tih planova.

 

Prema njenim rečima, često se dešava i da se pokaže da su EPS-ovi planovi uvoza "neverovatno loši" u odnosu na potrebe u zimskoj sezoni zbog čega struja mora da se interventno uvozi zimi, što je nekoliko puta skuplje. Mihajlovićeva je navela da je u februaru ove godine EPS potrošio više od 120 miliona evra na interventni uvoz struje.

 

Ona je istakla da ozbiljan problem predstavlja i to što EPS posluje po godišnjem planu poslovanja koji nije usvojila vlada.

 

"Mora da se uvede red u poslovanje javnih preduzeća i to će biti jedan od prioriteta rada Ministarstva", kazala je Mihajlovićeva i dodala da će "nekih promena u poslovodstvu EPS-a sigurno biti".

 

Kako je precizirala, Ministarstvo će od nadležnih organa tražiti istragu o poslovanjima javnih preduzeća i investicionim projektima ili najavama projekata koje su mogle da se čuju od direktora ili članova tih preduzeća.

 

Uskoro odluka o jeftinoj struji tokom dana

 

Ministarka energetike je istakla i da bi odluka o uvođenju dvosatnog perioda jeftine struje tokom dana trebalo da bude doneta krajem avgusta ili početkom septembra. Kako je dodala, potrebno određeno vreme da se sagledaju tehničke mogućnosti sistema i da se obavi administrativni deo posla.

 

Mihajlovićeva je odbacila navode da je uvođenje jeftine struje preko dana nemoguće i da će ugroziti sistem i dodala da je besmisleno pitanje da li će u ta dva sata jeftinu struju koristiti i oni koji mogu da je plate. "Nismo toliko bogati. Većina građana Srbije ne može da plati električnu energiju i uvođenje jeftine struje po danu će svakako koristiti određenom delu građana", kazala je ona.

Background

Prema Zakonu o energetici usvojenom 2011. godine, u 2013. godini će veliki potrošači iz privrede morati da se snabdevaju na tržištu. Od početka 2015. godine, tu mogućnost dobiće i domaćinstva i mala preduzeća. Predviđeno je da cenu struje ubuduće utvrđuje Agencija za energetiku, a ne Vlada Srbije. To su prvi koraci u liberalizaciji tržišta struje, koja za sada nije počela uprkos zakonu iz 2004. godine.

 

Struja u Srbiji za domaćinstva je oko tri puta jeftinija od proseka EU, a više od 20% je niža nego u najsiromašnijim zemljama EU Bugarskoj i Rumuniji. EU, ali i energetske kompanije, traže da se cene povećaju i posebno za privredu približe tržišnim. Uz to su potrebne mere za zaštitu manje imućnih slojeva stanovništva.

 

 

Na pitanje da li će Agencija za energetiku preuzeti nadležnost u određivanju cene struje od oktobra prema Zakonu o energetici Mihajlovićeva je kazala da će Ministarstvo postupati u skladu za zakonom.

 

"Nadležnost određivanja cena treba da bude okrenuta ka nezavisnoj agenciji, ali nisam sigurna da su agencije u Srbiji danas nezavisne. Tačnije, vidim da nisu nezavisne i to je problem", kazala je ona.

 

Mihajlovićeva je istakala da agencije u Srbiji nisu regulatorna tela, kao na primer u EU, gde stručno i jasno daju mišljenje.

 

"Mi imamo situaciju da onako kako poželi Elektroprivreda Srbije tako se ponaša i agencija", kazala je ona i dodala da ne misli samo na EPS i Agenciju za energetiku veći i na ostala javna preduzeća i agencije.

 

Mihajlovićeva je istakla i da u Savetu AERS-a ne mogu da budu ljudi postavljeni po političkoj liniji.

 

Ministarka za enegetiku, razvoj i životnu sredinu Srbije je kazala da će Vlada Srbije i ministarstva analizirati koja agencije i fondovi će ostati i biti zaista nezavisne i zasbne institucije, a koje će doći pod okrilje ministarstva. Kada se reši taj problem, dodala je ona, neću imati ništa protiv da Agencije odlučuje o svemu što je vezano za bilo koju tarifu.

 

Mihajlovićeva je kazala i da Srbije treba da ima liberalizovano tržište naftnih derivarta, ali je najavila da će razgovarati sa Naftnom industrijom Srbije (NIS) i Udruženjem prometnika naftnih derivata kako da cene budu stabilnije i na realnom nivou.

 

Ona je ocenila da se do sada nije vodilo mnogo računa o udelu od 29,6% akcija koji država ima u NIS-u i kazala da će Ministarstvo energetike pokušati da sa ruskim partnerom da razgovara o stratešim pitanjima. "To se odnosi i na to što je Ministarstvu stalo da zna kolika je cena domaće nafte i domaćeg gasa i kako u kriznim situacijama zajednički mogu da se prevaziđu problemi", kazala je Mihajlovićeva.

 

Zorana Mihajlović je kazala i da Srbijagas mora da se bavi svojom osnovno delatnošću, a ne drugim sporednim stvarima.

 

Socijalne karte do marta 2013.

 

Zorana Mihajlović izjavila je 17. avgusta na konferenciji za novinare da bi do marta sledeće godine trebalo da se urade socijalne karte koje će omogućiti povlastice socijalno ugroženim osobama. Mihajovićeva je kazala da socijalne karte moraju da se urade kako bi imali realnu tržišnu situaciju i omogućili da se liberalizuju tržišta struje i gasa u Srbiji.

 

Prema njenim rečima, prvo će morati da se uradi analiza stanja i odrede kriterijumi na osnovu kojih će se utvrditi koja će domaćinstva i građani dobiti socijalne karte. To će se raditi u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike, kazala je Mihajlovićeva i dodala da je potrebno utvriditi i ko će morati da nadoknadi razliku između tržišne i povlašćene cene.

 

"Neće više Elektkoprivreda Srbije da umesto socijalno urgoženih plaća struju", kazala je Mihajlovićeva i dodala da će istovremeno EPS morati da se ozbiljno pozabavi naplatom potraživanja, pre svega od privrede.

 

"Danas struju najmanje plaćaju bogati i velika preduzeća koja to mogu da urade", kazala je Mihajlovićeva.

 

Intervju radila Valentina Nešić, novinarka agencije Beta

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

Elektroprivreda Srbije
luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA